Πολιτική

17 Ιουνίου 2019 16:32

Πρώτη επέτειος της Συμφωνίας των Πρεσπών

Διάβασέ μου το...

Η “εύφημος μνεία” από την Ε.Ε. και η διπλωματία των ευχαριστιών στο Twitter.

Πρώτη επέτειος της Συμφωνίας των Πρεσπών
-

Του Τάκη Σφυρή

Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο υπογράφεται η Συμφωνία των Πρεσπών. “Έκλεισε” μετά από ένα τέταρτο του αιώνα το ονοματολογικό και “γέννησε” το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο Λουξεμβούργο, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, η Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας, χαρακτήρισε την Συμφωνία «πρότυπο επίλυσης γεωπολιτικών προβλημάτων», όπως το θέμα του Ιράν. Και πρέπει η Βόρεια Μακεδονία να επιβραβευτεί για το σθένος, με έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αν υπάρχουν άλλες βλέψεις στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων για την τύχη της Βόρειας Μακεδονίας, αυτό είναι θέμα που θα λυθεί στο Βερολίνο και το Παρίσι. Ωστόσο ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκ των σκαπανέων της συμφωνίας, από το Twitter τίμησε τη συμφωνία.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ - TWITTER - ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

«Ένας χρόνος, φίλε μου», έγραψε ο κ. Κοτζιάς, απευθυνόμενος στον Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος απάντησε: «Γράψαμε Ιστορία σκεπτόμενοι το μέλλον, φίλε μου».

ΝΙΚΟΛΑ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ - TWITTER - ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας θέλει να φτάσει στον… κολοφώνα της δόξας με την υπογραφή του σε ένα πρωτόκολλο για την μελλοντική ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επειδή στη Γερμανία, υπάρχουν αντιρρήσεις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, υπενθύμισε ότι ήταν… ο πιο καλός ο μαθητής, που συμμορφώθηκε προς όλας τας υποδείξεις. Και αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουν.