Κόσμος

19 Ιουνίου 2019 08:48

Χονγκ Κόνγκ: ζήτησε συγνώμη και αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο η Λαμ

Διάβασέ μου το...

Υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Ερωτηματικά για το πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο.

Χονγκ Κόνγκ: ζήτησε συγνώμη και αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο η Λαμ
-

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ζήτησε σήμερα εκ νέου συγγνώμη λέγοντας ότι άκουσε "δυνατά και καθαρά" τον λαό έπειτα από μερικές από τις πιο βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην υπό κινεζική διακυβέρνηση πόλη-κράτος κατά ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα το οποίο η ίδια προώθησε αλλά στη συνέχεια ανέβαλε τη δεύτερη ανάγνωσή του.

Το νομοσχέδιο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα και την Κυριακή περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν παρά την αναβολή της ανάγνωσής του ζητώντας την καθολική απόσυρση του νομοσχεδίου και την παραίτηση της Λαμ.

Η αναδίπλωση της Λαμ, με την έγκριση των ηγετών του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν η μεγαλύτερη πολιτική οπισθοχώρηση από τότε που η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997 και συνιστά μια νέα πρόκληση για τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ο οποίος κυβερνά με σιδηρά πυγμή από το 2012 που ανέλαβε την εξουσία.

Η υποστηριζόμενη από το Πεκίνο, Λαμ, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η οποία και δεν θα γίνει αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να επιλύσει τις διενέξεις.

Πολλοί κατηγορούν την Κίνα, όπου τα δικαστήρια ελέγχονται αυστηρά από το Κομμουνιστικό Κόμμα, για εκτεταμένη ανάμειξη έπειτα από την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία επικαλούμενοι ως ένα ακόμη παράδειγμα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.

AP - Διαδηλώσεις - Χονγκ Κονγκ

Η Λαμ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τις διαδηλώσεις της Κυριακής, τις πιο ογκώδεις που σημειώνονται στο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες δεκαετίες.

Το βράδυ της Κυριακής η Λαμ ζήτησε συγνώμη μέσω μια γραπτής κυβερνητικής ανακοίνωσης με πολλούς πολίτες ωστόσο να την χαρακτηρίζουν ανειλικρινή. "Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας παραδέχεται ότι ελλείψεις στο έργο της κυβέρνησης προκάλεσαν πολλές διενέξεις και φιλονικίες στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ και απογοήτευσαν και ταλαιπώρησαν πολλούς πολίτες" ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της. Η Κάρι Λαμ "ζητά συγγνώμη από τους πολίτες και υπόσχεται ότι θα δεχτεί την κριτική με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και ταπεινότητα", προστίθετο στο κείμενο αυτό.

Η ανακοίνωση δεν κατάφερε να κατευνάσει πολλούς διαδηλωτές, οι οποίοι λένε ότι δεν την εμπιστεύονται πια και αμφισβητούν την ικανότητά της να κυβερνήσει. Πολλοί από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων υποστηρίζουν ότι θα εξακολουθήσουν να διαδηλώνουν στους δρόμους μέχρι η Λαμ να αποσύρει το νομοσχέδιο φοβούμενοι ότι οι αρχές πιθανόν να επιχειρήσουν να το επαναφέρουν μελλοντικά όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η Λαμ, αξιωματούχος καριέρας γνωστή ως "η μαχήτρια" για την ευθύτητά της και το στυλ της σκληρής της διακυβέρνησης, ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια υποσχόμενη να ενώσει την διχασμένη κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ