Καιρός

18 Ιουνίου 2019 17:30

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και το επόμενο διήμερο. Οδηγίες προς τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Ο άστατος καιρός, αν και θα περιορίζεται κυρίως στα βουνά, θα συνεχιστεί και το επόμενο διήμερο, πριν την επίσημη είσοδο του καλοκαιριού, την Παρασκευή. 

Πιο αναλυτικά για αύριο Τετάρτη, περιμένουμε λίγες νεφώσεις, οι οποίες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα πυκνώσουν με τοπικές μπόρες και στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 13  έως 36  και νοτιότερα από 18  έως 31  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 19/6/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, διαπιστώθηκε Καρπόκαψα στα Μηλοειδή. Η έναρξη των εκκολάψεων αναμένεται στις 18 Ιουνίου. Το 25%, 50%, 75% και 90% των εκκολάψεων αναμένονται στις 23, 26, 30 Ιουνίου και 5 Ιουλίου, αντίστοιχα.
Το διάστημα από τις 18 Ιουνίου έως τις 20 Ιουνίου, είναι το εκτιμώμενο μέγιστο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, που θα βρίσκονται αυγά και προνύμφες της 2ης γενεάς στους πεδινούς δενδρώνες.

Το Περιφερειακό Κέντρο, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, συνιστά το παράθυρο εφαρμογών εντομοκτόνων ενάντια στα αυγά και στις προνύμφες της καρπόκαψας, να κυμαίνεται από τις 18 Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου. Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων. Ο αριθμός των εφαρμογών εξαρτάται από την ένταση της τρέχουσας προσβολής το ιστορικό προσβολών του δενδρώνα καθώς και από τον τρόπο δράσης (ωοκτόνο/προνυμφοκτόνο) και την υπολειμματική διάρκεια του επιλεχθέντος εντομοκτόνου. Στην εφαρμογή συνιστάται να προτιμηθεί εντομοκτόνο από διαφορετική ομάδα ανθεκτικότητας από την προηγούμενη γενεά.  

Η προσθήκη θερινού λαδιού στο διάλυμα του εντομοκτόνου βελτιώνει την κάλυψη, καταστέλλει την εκκόλαψη των αυγών και βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση των ακάρεων.
Όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα από εξάρσεις δευτερογενών εχθρών όπως φυλλορύκτες, αφίδες η κοκκοειδή καθώς και για τον τετράνυχο, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση.  Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ