Πολιτική

19 Ιουνίου 2019 07:04 Τελευταία ενημέρωση : 19 Ιουνίου 2019 14:37

Τεντώνει το “σχοινί” η Τουρκία παρά την απειλή κυρώσεων

Διάβασέ μου το...

Έτοιμη για όλα δηλώνει η Άγκυρα. Ικανοποίηση σε Κύπρο και Αθήνα για τις απειλές της ΕΕ. Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν. Εκβιάζει με την Αμμόχωστο το ψευδοκράτος.

Τεντώνει το “σχοινί” η Τουρκία παρά την απειλή κυρώσεων
-

Ανυποχώρητη δηλώνει η Άγκυρα παρά την αυστηρή προειδοποίηση που έστειλε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, που εισηγείται την εξέταση μέτρων για τις τουρκικές προκλήσεις. Το Συμβούλιο «καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, επιλογές με κατάλληλα μέτρα κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ». Όπως ανέφερε, ο Γιοχάνες Χαν, τα μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν το “πάγωμα” των επιδοτήσεων ή αποκλεισμό από συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν«Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση. Πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

«Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. «Κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων, η ΕΕ δεν έδρασε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ. Απορρίπτουμε τα θέματα που καταγράφονται στο τμήμα των αποφάσεών μας σχετικά με τη χώρα μας. Τα ψηφίσματα δείχνουν πόσο μακριά είναι η ΕΕ από την κατανόηση των βημάτων που έχει πάρει η Τουρκία παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το 2004, η ΕΕ έκανε ένα μεγάλο λάθος δεχόμενη ως μέλος της την Κύπρο. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του λάθους υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο κυπριακό και τις μετατρέπει σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ συμβαλλόμενο μέρος σε διμερή ζητήματα στο παρελθόν σχετικά με την εικαζόμενη αντιτιθέμενη θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της.

Οι αποφάσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτό την προκατειλημμένη και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα στάση. Μέχρι να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει. Παρά την μεροληπτική στάση η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά βήματα στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν όψει παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η ενεργειακή ασφάλεια, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με ένα στρατηγικό όραμα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα και κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Απαισιόδοξος ωστόσο, ότι θα συμμορφωθεί η Τουρκία αφού προειδοποιεί ότι η Τουρκία δεν ελέγχεται. «Θέλω να πιστεύω ότι μετά τις αποφάσεις και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και με όσα είχαμε επιτύχει στη Σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών, θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη όσον αφορά αποφάσεις, όχι όσον αφορά τις συμπεριφορές της Τουρκίας, η οποία, όπως καλά γνωρίζετε, δεν ελέγχεται», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ικανοποίηση εκφράζει και το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την θέση που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όπως αναφέρουν, «Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα: Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την ώρα που στο Στρασβούργο συνεδρίαζε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σε σημερινή του συνέντευξη τόνισε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή. Οι κινήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια της Ελλάδας και της Κύπρου και οι συμμαχίες, την έχουν οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

«Η ΕΕ στέλνει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος»υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλοςσημειώνοντας ότι όποιος προβαίνει σε παράνομες ενέργειες πρέπει να έχει και συνέπειες.

Την ίδια ώρα, το ψευδοκράτος εκβιάζει με την Αμμόχωστο. Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο της ψευδοκράτους αποφάσισε να ανοίξει η Αμμόχωστος, η οποία παραμένει κλειστή από το 1974. Οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την Άγκυρα. Εάν εφαρμοστεί η απόφαση η Αμμόχωστος θα προσαρτηθεί επίσημα στο καθεστώς του ψευδοκράτους.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, στην επιβεβαίωση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ». Μάλιστα, σε σημερινή του ομιλία ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την έξοδο του "Γιαβούζ" λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή το πλοίο μας είναι στην περιοχή και πηγαίνει και το άλλο. Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανένα τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τ/Κ», είπε σχετικά.

Για ακόμα μια πρόκληση έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα». «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις και θα προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες», πρόσθεσε, κληθείς να σχολιάσει τους εκβιασμούς του ψευδοκράτους. Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για την απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από Ευρωπαίους και ΗΠΑ.

Την  ίδια, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών (των 16 κατά μία βαθμίδα και των υπολοίπων 2 κατά δύο βαθμίδες) και διατήρησε αρνητική την προοπτική του. Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφασή του αυτή οφείλεται στη «σημαντική αύξηση της τρωτότητας της χώρας» σε εξωτερικά σοκ, η οποία «εκθέτει τις τουρκικές τράπεζες σε υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικής μεταβολής της διάθεσης των επενδυτών και της συμπεριφοράς των αποταμιευτών»· καθώς και στον «υψηλότερο κίνδυνο λήψης πιο ακραίων μέτρων» από την κυβέρνηση, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν, κατά τον Moody’s, «περιορισμό της πρόσβασης σε ξένο συνάλλαγμα».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ