Πολιτική

20 Ιουνίου 2019 22:46 Τελευταία ενημέρωση : 20 Ιουνίου 2019 23:37

Αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ στον Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

Το κείμενο των “28” για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ στον Ερντογάν
-

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο έκανε ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στο κείμενο που εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση και επιπλέον γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Διπλωματικός «πυρετός»

Τσίπρας - Σύνοδος Κορυφής

Ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε την ΕΕ να στείλει μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα έχει και κυρώσεις. Εν μέσω των νέων προκλήσεων από την Άγκυρα με την αποστολή δεύτερου γεωτρύπανου, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν ξεκάθαρες αποφάσεις απ' το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μέλλον των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις», πρόσθεσε  ο πρωθυπουργός που συναντήθηκε με τον  πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Με τον κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Αναμένω από τη Σύνοδο να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη της στην Κύπρο και την ετοιμότητά της να απαντήσει κατάλληλα», έγραψε ο Ντ. Τουσκ στο Twitter.

Προηγήθηκαν συναντήσεις Τσίπρα και Αναστασιάδη με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. 

ΕΛΚ και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας

Μητσοτάκης - Μέρκελ

Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τόσο  Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί εξέφρασαν «πλήρη αλληλεγγύη» στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με τις «τουρκικές προκλήσεις».

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κατήγγειλαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσαν την Τουρκία «να συνεχίσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».

Επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα ζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο.

Τη συμβολή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξουν μέτρα ώστε να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Σε εποικοδομητικό κλίμα οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ

ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ - ΓΕΕΘΑ - ΑΓΚΥΡΑ

Κι ενώ στις Βρυξέλλες συζητείται η τουρκική προκλητικότητα στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο 2ος γύρος των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στις δραστηριότητες στο πλαίσιο ΜΟΕ σε τεχνικό επίπεδο, για την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Οι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας έγιναν δεκτοί, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης, από τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κ. Hulusi Akar.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ