Κόσμος

20 Ιουνίου 2019 23:12

“Δεν τα βρίσκουν” για τον διάδοχο του Γιούνκερ στην Κομισιόν

Διάβασέ μου το...

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών…

“Δεν τα βρίσκουν” για τον διάδοχο του Γιούνκερ στην Κομισιόν
-

Εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθεί υποψήφιος κοινής αποδοχής για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που είχε αναλάβει τις συνεννοήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του Ευρωκοινοβουλίου, έγραψε στο Twitter:

«Χθες ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Σήμερα είμαι περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος».

ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ - ΤΟΥΣΚ

Η δήλωση  Τουσκ ήρθε μετά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η επιλογή προσώπου για τη διαδοχή του Λουξεμβούργιου Γιούνκερ ήταν από την αρχή πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς από την έναρξη της συνόδου κορυφής οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του Renew Europe δήλωσαν σαφώς ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αντιταχθεί από την αρχή στην υποψηφιότητα Βέμπερ αν και η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριζε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ενώ τόνισε ότι στηρίζει το σύστημα του «βασικού υποψηφίου», δηλαδή του προσώπου που στηρίζει κάθε πολιτική οικογένεια για την προεδρία της Κομισιόν.

Παρά τη δεδομένη άρνηση των άλλων ευρωομάδων να στηρίξουν τον Μάνφρεντ Βέμπερ, το ΕΛΚ αποφάσισε ότι θα παραμείνει υποψήφιός του.

Όπως είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βέμπερ «δεν είναι νεκρός, μόλις φάγαμε μαζί».

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες -υπέρ του οποίου έχει ταχθεί και ο Αλέξης Τσίπρας- και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία για τους κεντρώους-φιλελεύθερους του Renew Europe.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου, πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους -δηλαδή το 50% συν έναν- στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει αυτήν τη διπλή πλειοψηφία.

Το “παζάρι” για τις θέσεις

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι έχει ήδη διαμορφωθεί μια αρχική συμφωνία για την κατανομή των θέσεων μεταξύ των ευρωομάδων. Το ΕΛΚ, που είναι και η πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν, αλλά για να την κερδίσει θα πρέπει να προτείνει κάποιον άλλον υποψήφιο εκτός του Μάνφρεντ Βέμπερ. Το όνομα που φαίνεται να έχει κάποιες πιθανότητες είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ οι Σοσιαλιστές το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ενώ φαίνεται ότι θα μοιρασθούν τα πέντε χρόνια της θητείας του προέδρου του Κοινοβουλίου με τους Πράσινους (κάθε ένας από δυόμισι χρόνια).

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι σενάρια και πάντα κάτι μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Επιπλέον, υπάρχει η δέσμευση, υπέρ της οποίας εργάζεται και ο Ντόναλντ Τουσκ, τα πόστα αυτά να καλυφθούν με γνώμονα την ισότητα και τις γεωγραφικές ισορροπίες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει δεσμευθεί να προτείνει δύο γυναίκες.