Τεχνολογία - Επιστήμη

21 Ιουνίου 2019 12:20

Αφιερωμένο στο θερινό ηλιοστάσιο το doodle της Google

Text to Speech

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στο θερινό ηλιοστάσιο. Στην εικόνα φαίνεται η Γη με φωτισμένο από τον ήλιο το βόρειο ημισφαίριο...

Αφιερωμένο στο θερινό ηλιοστάσιο το doodle της Google

Ο υπολογισμός του έτους βασίζεται ως γνωστόν στην ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Η τροχιά αυτή, που δημιουργεί τη διαδοχική εναλλαγή των εποχών του έτους, έχει τέσσερα καθοριστικά σημεία: την εαρινή ισημερία (20 ή 21 Μαρτίου), το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου), τη φθινοπωρινή ισημερία (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) και το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου). Οι ημερομηνίες αυτές ισχύουν για το Βόρειο Ημισφαίριο και οι αντίστροφες για το Νότιο.

Κάθε χρόνο στις 20 ή 21 Ιουνίου (21 Ιουνίου το 2019), ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο. Έτσι, παρατηρείται η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο (θερινό ηλιοστάσιο, το λιοτρόπι, όπως το λέει ο λαός) και αντιστρόφως η μικρότερη ημέρα για το νότιο ημισφαίριο. Για το Βόρειο Ημισφαίριο είναι η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού και για το Νότιο Ημισφαίριο του χειμώνα.

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στο θερινό ηλιοστάσιο. Στην εικόνα φαίνεται η Γη με φωτισμένο από τον ήλιο το βόρειο ημισφαίριο. Ένας φοίνικας και μια ξαπλώστρα παραλίας ολοκληρώνουν το καλοκαιρινό σκηνικό.