Κόσμος

23 Ιουνίου 2019 12:23

Τουρκία προς ΕΕ: μην μπλέκεστε στην κυπριακή ΑΟΖ, γιατί…

Διάβασέ μου το...

Για στήριξη από το Λονδίνο κάνει λόγο η Αγκυρα, σε ένα άκρως προκλητικό non paper που έστειλε σε 27 κράτη-μέλη της Ένωσης.

Τουρκία προς ΕΕ: μην μπλέκεστε στην κυπριακή ΑΟΖ, γιατί…
-

Προειδοποίηση-"απειλή" στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού θα επιδεινωθούν εάν η ΕΕ αναμειχθεί στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Σε έγγραφο που έστειλε σε 27 μέλη – εξαιρουμένης της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία δεν αναγνωρίζει – η Άγκυρα αναφέρει πως τυχόν αποφάσεις εναντίον των δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο «θα ήταν λάθος».  Σημειώνει με νόημα πως δεν θα ήταν «συνετό» η ΕΕ να ενεργήσει ως «δικαστήριο» για τις θαλάσσιες ζώνες και τα σύνορα και κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως ήδη έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία ουσιαστικά φωτογραφίζει το ζήτημα ως διμερές. Επιμένει στις διεκδικήσεις της όσον αφορά τα δικαιώματά της στην Μεσόγειο και γκριζάρει την δικαιοδοσία της Κύπρου, κάνοντας λόγο για «αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις» στα νερά. Το non paper της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση την πρόταση για «εγκαθίδρυση μίας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα». 

«Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τ/κ υπεράκτιων πόρων στην περιοχή», προσθέτει, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Τουρκία - Non paper - κυπριακή ΑΟΖ

Αναλυτικά, ο "Φιλελεύθερος" γράφει:

"Είναι προφανές ότι Βρετανία και Τουρκία θα εντείνουν τις προσπάθειές τους τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να γειώσουν ή έστω να «ξεδοντιάσουν» το πακέτο μέτρων που επιχειρεί να εξασφαλίσει η Λευκωσία. Το non paper που απέστειλε η Άγκυρα, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι αν μη τι άλλο ενδεικτικό των προθέσεων Ερντογάν-Τσαβούσογλου. Από τη μια αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ, εμμένει στις διεκδικήσεις της και από την άλλη προειδοποιεί την Ε.Ε. να μην πάρει «λάθος» αποφάσεις. Εξίσου ενδεικτική είναι προσπάθεια που ενορχήστρωσε η Βρετανία, για διάβρωση της δήλωσης της Φεντερίκα Μογκερίνι. Ειδικότερα:

Το non paper της Τουρκίας: Η Άγκυρα αναφέρει προς τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ότι μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, «θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή». Το τουρκικό non paper αναφέρει ακόμη ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα». Δεν διστάζει μάλιστα να προειδοποιήσει ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Επί της ουσίας, η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους, οι δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται δήθεν σε νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004», ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου. Αφού επικαλείται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, το «non paper» της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή», αναφέρει το τουρκικό non paper. Και καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύει η κοινή λογική» στις αποφάσεις της Ε.Ε...


Βρετανικές αλχημείες: Ανάλογες θέσεις με την Τουρκία, στο νομικό κομμάτι του ζητήματος, διατύπωσε όπως πληροφορείται ο «Φ», η Βρετανία. Το Φόρεϊν Όφις παρενέβη παρασκηνιακά, προς όφελος της Άγκυρας και εις βάρος της Λευκωσίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η τοποθέτηση της Φεντερίκα Μογκερίνι για έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει «νομικά κενά». Σύμφωνα με τους Βρετανούς, που επεχείρησαν να συμπαρασύρουν κι άλλα κράτη-μέλη, πάντα προς όφελος της Άγκυρας, η τοποθέτηση Μογκερίνι περί γεωτρήσεων της Τουρκίας στην «ΑΟΖ της Κύπρου» είναι νομικά λανθασμένη, καθώς το σημείο στο οποίο επιχειρεί η Άγκυρα, δεν έχει οριοθετηθεί με διεθνή συμφωνία. Άρα, σύμφωνα πάντα με το Λονδίνο, η κ. Μογκερίνι και η Ε.Ε. θα πρέπει να αναφέρονται σε τουρκικές δραστηριότητες στην «ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, τοποθέτηση διά της οποίας επιχειρείται το απόλυτο γκριζάρισμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο..."

Yavuz - πλοίο - Τουρκία

Ανοιχτά της Ρόδου το "Γιαβούζ"

Εν τω μεταξύ, βορειοανατολικά της Ρόδου πλέει το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο η Άγκυρα προορίζει για την ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, στον απόηχο των «στοχευμένων μέτρων» που προανήγγειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το «Γιαβούζ» κατευθύνεται στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, στη βορειοδυτική Κύπρο, με τη συνοδεία δύο φρεγατών όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα. Το εν λόγω γεωτρύπανο, το οποίο στοίχισε 262,5 εκατ. δολάρια, αναμένεται να πραγματοποιήσει διερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη και να συνδράμει το γεωτρύπανο «Πορθητής». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ η γεώτρηση του «Πορθητή» βρίσκεται στα 3.000 μέτρα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ