Καιρός

23 Ιουνίου 2019 17:17

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό, με πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές μπόρες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η πρώτη ζεστή «επίθεση» του καλοκαιριού δεν θα κρατήσει για πολύ, αφού σταδιακά ο υδράργυρος υποχωρεί λίγο, οι μπόρες δειλά-δειλά επιστρέφουν και το μελτέμι δυναμώνει, αναγκάζοντας τους καλλιεργητές να συνεχίσουν τους ψεκασμούς.

Την Δευτέρα αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και Σποράδες, θα αναπτυχθούν νεφώσεις που θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στην Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 38 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι στα δυτικά και νότια, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη 6 μποφόρ και βορειοανατολικούς ανέμους στο βόρειο Αιγαίο, εντάσεως 3 με 5 και το βράδυ έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 24/6/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, από την πρώιμη έως και την μεσοπρώιμη ζώνη του νομού Χανίων, καταγράφονται πολύ αυξημένοι πληθυσμοί της ευδεμίδας σε αμπελώνες. Στην όψιμη ζώνη του νομού Χανίων, το τελευταίο δεκαήμερο έχει ξεκινήσει η 2η πτήση του εντόμου (καρπόβια γενιά). Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά:

• Σε αμπέλια της πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης που έχει λήξει ή λήγει άμεσα η διάρκεια δράσης του σκευάσματος από την προηγούμενη εφαρμογή, να γίνει επανάληψη ψεκασμού.  Ενδεικτικές ημερομηνίες επανάληψης:  

  1. Πρώιμη ζώνη Χανίων - Ρεθύμνου (2η επανάληψη) :  23 - 25 Ιουνίου.
  2. Μεσοπρώιμη ζώνη Χανίων - Ρεθύμνου (1η επανάληψη) : 22 - 24 Ιουνίου. 
  • Σε αμπέλια της όψιμης ζώνης να ξεκινήσει η προστασία στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:

1. Όψιμη ζώνη ν. Χανίων - Ρεθύμνου : 23 - 25 Ιουνίου.

Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων. Επιπλέον, οι χειρισμοί στη βλάστηση εξασφαλίζουν κατά τους ψεκασμούς την καλή κάλυψη των σταφυλιών, άρα και την ικανοποιητική προστασία τους από τα σημαντικότερα φυτοπαράσιτα του αμπελώνα της Κρήτης (ευδεμίδα, ωίδιο, περονόσπορο). 

Λόγω της ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης χρειάζεται προσοχή ώστε το ψεκαστικό υγρό να φθάσει σε όλα τα σταφύλια. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:  


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ