Καιρός

24 Ιουνίου 2019 17:39

Ο καιρός για τους αγρότες

Text to Speech

Το καλοκαίρι προσπαθεί να «εγκατασταθεί», αλλά οι μπόρες δεν το αφήνουν. Οδηγίες προς τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Παρόλες τις προσπάθειες του καλοκαιριού για καθολική εγκατάσταση, δεν φαίνεται να τα καταφέρνει, αφού οι συννεφιές με τις βροχές και τις μπόρες επιμένουν πεισματικά και τις επόμενες ημέρες, αναγκάζοντάς σας σε συνέχεια των κοστοβόρων για σάς και βλαβερών για όλους ψεκασμών.

Πιο αναλυτικά για αύριο Τρίτη περιμένουμε στα κεντρικά και βόρεια εκτός από την Θράκη, άστατο καιρό με παροδικές νεφώσεις και τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριο ουρανό, αλλά το  μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει με τοπικές βροχές και στα βουνά σποραδικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17  έως 33 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 38 και στα νησιά από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5, στο Ιόνιο 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 25/6/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, η πτήση της ευδεμίδας ξεκίνησε με μικρό αριθμό στις όψιμες και αυξανόμενο αριθμό στις πρώιμες/μεσοπρώιμες περιοχές με αμπελώνες. Λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας των περιοχών αμπελοκαλλιέργειας η έναρξη πτήσεων της δεύτερης γενιάς δεν είναι ταυτόχρονη σε όλες τις περιοχές και μπορεί να υπάρξει χρονική υστέρηση στις όψιμες περιοχές έως και 6 ημερών.

Οι ζημιές που προκαλούνται από αυτή τη γενιά είναι σημαντικές όταν οι πληθυσμοί είναι αυξημένοι, ιδίως στα επιτραπέζια σταφύλια. Εάν χρησιμοποιηθούν ωοκτόνα, οι εφαρμογές πρέπει να γίνουν άμεσα το χρονικό διάστημα 24-25 Ιουνίου στις όψιμες περιοχές. Στην περίπτωση εφαρμογής προνυμφοκτόνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων οι ψεκασμοί να γίνουν αντίστοιχα 6 ημέρες αργότερα. Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με καλή διαβροχή των ραγών που βρίσκονται στο στάδιο της ταχείας ανάπτυξης.

Επανάληψη των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν, την ένταση προσβολής του αμπελώνα και την κατεύθυνση της παραγωγής (επιτραπέζιο, οινοποιήσιμο).
Ακόμη οι καλλιεργητές θα πρέπει να ελέγχουν τα πρέμνα τους για την παρουσία αυγών, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου βρίσκονται μακριά από το δίκτυο παγίδων και θα πρέπει να γίνει επέμβαση όταν βρεθούν αυγά ή προνύμφες στο 3-5% των βοτρύων.

Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη προηγούμενα έτη όπου ίσως το μικροκλίμα της περιοχής τους να μην ευνοούσε την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών του εντόμου οπότε δεν απαιτούσε επαναληπτικούς ψεκασμούς.

Επίσης, όταν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα επαφής να λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές προγνώσεις, ώστε όταν αναμένονται βροχοπτώσεις να μη γίνονται άκαιροι ψεκασμοί καθώς τα εντομοκτόνα επαφής ξεπλένονται.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο ΑρνιακόΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ