Πολιτική

26 Ιουνίου 2019 18:23 Τελευταία ενημέρωση : 26 Ιουνίου 2019 22:41

Εθνικιστικό παραλήρημα στην Τουρκία με απειλές κατά Αθήνας και Λευκωσίας

Διάβασέ μου το...

Πολεμική ατμόσφαιρα καλλιεργείται στη γειτονική χώρα. Η τουρκική προκλητικότητα στο τραπέζι του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Εθνικιστικό παραλήρημα στην Τουρκία με απειλές κατά Αθήνας και Λευκωσίας
-

Η προειδοποίηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την Τουρκία ότι το τίμημα θα είναι βαρύ εάν επιχειρήσει γεώτρηση στην ελληνική ή την κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσε εθνικιστικό παροξυσμό στην τουρκική κυβέρνηση.

Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος χαρακτήρισε κούφιες τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και επανέλαβε πως η γειτονική χώρα θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις.

Την σκυτάλη πήρε το απόγευμα ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που απείλησε με νέα μικρασιατική καταστροφή. «Να διαβάσει την Ιστορία ο Τσίπρας και να σταματήσει τις προκλήσεις. Να πάρει μαθήματα για τους παππούδες του, που τους πετάξαμε στη θάλασσα της Σμύρνης. Αν δεν πάρει το μάθημά του, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος να τον καταπιεί η θάλασσα», είπε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματός του.

Νερό στον μύλο της προπαγάνδας ρίχνουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που προειδοποιούν με νέα εισβολή στην Κύπρο, κάνοντας παιχνίδι με το κωδικοποιημένο σύνθημα του Αττίλα «η Αϊσέ πάει διακοπές». Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωριστή θέση στα ρεπορτάζ τους είχε και η φωτογραφία που τράβηξε Τούρκος πιλότος ενός F-16, που πέταξε πάνω από το γεωτρύπανο “Γιαβούζ”, το οποίο συνεχίζει το ταξίδι του με προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.

τουρκικά f16 - Γιαβούζ

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak υπογραμμίζει πως η Τουρκία έχει δικαιώματα ακόμη και στην… Κρήτη. «Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει οικόπεδα νότια της Κρήτης στην ExxonMobil αλλά εκεί υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης», υποστηρίζει η εφημερίδα, με τον συντάκτη να… προειδοποιεί πως «σε περίπτωση που τα οικόπεδα συμπίπτουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα, τότε έρχεται μια νέα κρίση». «Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει νέα τετελεσμένα στην περιοχή», υπογραμμίζει.

Ynei Safak

Την ίδια ώρα η Τουρκία εκδίδει Navtex νότια της Κύπρου για άσκηση με πραγματικά πυρά για 15 ημέρες, στα οικόπεδα 8, 9, 2 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία έχουν διανεμηθεί για έρευνες σε ξένους ενεργειακούς κολοσσούς.

Αποστολάκης - Ακάρ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με τη συζήτηση να περιορίζεται στην πρόθεση να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και να διατηρηθούν ενεργές οι επιτροπές των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Oι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν το κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων - εκτός του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται - και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει “στοχευμένα μέτρα” σε βάρος της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, το νομοσχέδιο που αλλάζει την στρατηγική της Ουάσινγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας “ομπρέλα” αμυντικής ασφάλειας Ελλάδας-Κύπρου.