Πολιτική

27 Ιουνίου 2019 13:20 Τελευταία ενημέρωση : 27 Ιουνίου 2019 21:48

Ωμός εκβιασμός Ερντογάν για συνεκμετάλλευση στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβασέ μου το...

Παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί την διπλωματία των όπλων για να πάρει… μερτικό. Αίσθηση από αποκάλυψη εγγράφων για κρυφές περιπολίες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωμός εκβιασμός Ερντογάν για συνεκμετάλλευση στην κυπριακή ΑΟΖ
-

Σε ωμό εκβιασμό για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου προχωρά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί την διπλωματία των όπλων και ομολογεί ότι έτσι θα πάρει μερτικό από τους υδρογονάνθρακες.

«Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win» τόνισε ο Ερντογάν για να λάβει σκληρή απάντηση από τον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη δυτική και νοτιοδυτική Κρήτη απάντησε στις απαιτήσεις «περι δικαιωμάτων στην Κρήτη» της Άγκυρας. «Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να είναι μια άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας. Μια χώρα της ειρήνης, της συνεργασίας και τους διαλόγου αλλά και μια χώρα που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε χαρακτηρηιστικά ο κ. Τσίπρας. Στην Τουρκία «έδειξε» και άλλη μια αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σημείωσε ότι «ανοίγει μια νέα προοπτική και ένας νέος δρόμος για τη δυνατότητα η χώρα να είναι ισχυρή και προϋπόθεση γι' αυτό είναι να πρυτανεύει η λογική του διαλόγου και της πιστής τήρησης του Διεθνούς Δικαιού».

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρεϊ Πάιατ. Ο ίδιος στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων «καλωσόρισε» τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της παρουσίας της Ελλάδας ως μεγάλου ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου» και σημείωσε ότι είναι πάγια η θέση των ΗΠΑ ότι η Τουρκία πρέπει να αποφύγει την πολιτική των προκλήσεων.

Την ίδια ώρα, με επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ που εστάλη στις 10 Ιουνίου, η επιτετραμμένη της μόνιμης αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πόλυ Ιωάννου, καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου και στο FIR Λευκωσίας αυτή τη φορά, καθώς και την παράνομη χρήση στους κλειστούς λιμένες κι αερολιμένες των κατεχομένων από την Τουρκία, στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

«Αυτή η επίμονη πολιτική παραβίασης του διεθνούς δικαίου και παραβίασης των διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, διακυβεύει την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για την διεξαγωγή της κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας» τόνισε η επιτετραμμένη μόνιμης αντιπροσωπείας Κύπρου στον ΟΗΕ.

Αποστολάκης - Ακάρ

Εν μέσω απειλών από τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και συνέταιρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί για ολοκαύτωμα στο Αιγαίο, όπως έγινε στην Σμύρνη το 1922, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, που βρίσκεται στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Αν και η γνωριμία τους μετράει χρόνια, η συνάντηση περιορίστηκε στην πρόθεση να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και ενεργές οι επιτροπές των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Akar έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Λίγο μετά το παραλήρημα Μπαχτσελί, ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζγκούρντ αποκάλυψε έγγραφα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία και το ψευδοκράτος, ανέθεσαν στην τουρκική ακτοφυλακή να κάνει περιπολίες και να παρακολουθεί στενά τα σκάφη «τρίτων χωρών» που πραγματοποιούν έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και την ανατολική Μεσόγειο.

Μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ότι «Η Ελλάδα και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επιβάλλουν, όπως έχουμε χρέος ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι πάντων» έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απονέμοντας τα πτυχία των σπουδαστών της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στη Λέσχη Αξιωματικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ