Οικονομία

27 Ιουνίου 2019 13:33 Τελευταία ενημέρωση : 27 Ιουνίου 2019 21:47

Τσίπρας: στόχος η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα παραγωγό ενέργειας

Διάβασέ μου το...

Η επένδυση για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Κρήτη αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: στόχος η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα παραγωγό ενέργειας
-

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

"Η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ενεργειακό πλούτο της", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα. «Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων» σημείωσε.

Ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας

"Η εξέλιξη αυτή δίνει άλλον ορίζοντα και άλλο βάρος στο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας, αλλά, ταυτόχρονα, και άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική στην Ελλάδα, που πριν από 4 μόλις χρόνια ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα είναι μια χώρα αυτοδύναμη" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε ότι "η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί ότι οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται. Και ότι φέτος πάμε για νέο ρεκόρ σε επενδύσεις".

"Η επένδυση που υπογράφεται σήμερα για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα έχει να κάνει με τη γεωπολιτική σημασία της σύμβασης που υπογράφουμε, γιατί πρόκειται για μία εθνικής σημασίας επένδυση, που ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

"Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Παρατήρησε, μάλιστα, πως "προχωράμε πάντα διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου αλλά και την υποστήριξη των προσπαθειών μας από τις αρτιότερες τεχνολογικά εταιρείες που έχουν άριστη γνώση και διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

ΥΠΟΓΡΑΦΗ - ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΚΡΗΤΗ - ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΤΑΘΑΚΗΣ -EXXON MOBIL -ΕΛΠΕ

Ο EastMed ανοίγει δρόμο για εμπέδωση σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του σημείωσε πως το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου που αποτελεί και το καύσιμο-γέφυρα για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το EastMed Forum, όπου συμμετέχουν κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), του αραβικού κόσμου (Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) καθώς και το Ισραήλ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην παρούσα φάση βρίσκεται η δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη (EastMed).

Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε μια σπουδαία «γέφυρα» για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ - ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΚΡΗΤΗ - ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΤΑΘΑΚΗΣ -EXXON MOBIL -ΕΛΠΕ

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «η νέα εκχώρηση υδρογονανθράκων απ΄ το ΣΥΡΙΖΑ στην Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ, το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει τα κέρδη της αμερικανο-γαλλο-ελληνικής κοινοπραξίας,  λόγω και των προκλητικών όρων εκχώρησης, ενώ αντίθετα για το λαό αποτελεί κλοπή ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου, που θα χαθεί δια παντός. Την ίδια στιγμή θα φέρει βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια του ΝΑΤΟ και στο κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή και τεράστιους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία της Κρήτης, σε περίπτωση ενός ατυχήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ