Καιρός

30 Ιουνίου 2019 18:36

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Με καλοκαιρινή διάθεση που συνοδεύεται με εξασθένηση του μελτεμιού και άνοδο της θερμοκρασίας, πλησιάζει αύριο ο Ιούλιος, όπως ακριβώς τον φανταζόμαστε.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό.

Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από  17 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 34 και στα νησιά από 22  έως 32  βαθμούς Κελσίου.

Βορείους, Βορειο-Ανατολικούς ανέμους θα έχουμε στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά και το Αιγαίο τοπικά 7 με εξασθένηση.

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 1/7/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας διαπιστώνεται η ύπαρξη Πυρηνοτρήτη σε ελαιώνες της περιοχής.

Στο Νομό Καβάλας παρατηρήθηκε ιδιαίτερα υψηλός αριθμός συλλήψεων στις παγίδες, στο Νομό Έβρου υπάρχουν διακυμάνσεις με μέτριο αριθμό συλλήψεων και στον Νομό Σερρών ο αριθμός συλλήψεων είναι χαμηλός καθ’ όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου.

Η καρπόβια γενεά βρίσκεται στην κορύφωση της και σε περιοχές όπου η καρποφορία είναι μειωμένη θα δημιουργήσει καρπόπτωση.

Οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις οι οποίες συνέβησαν μετά τον ψεκασμό είχαν ως αποτέλεσμα τη μερική έκπλυση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Το Περιφερειακό Κέντρο τονίζει την ανάγκη της επαναληπτικής εφαρμογής και στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση και να δράσουν ανάλογα. Όταν γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν περισσότερους εχθρούς και να ελέγχεται η συνδυαστικότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτική πρόγνωση από τον Τάσο Αρνιακό