Κόσμος

01 Ιουλίου 2019 13:34 Τελευταία ενημέρωση : 01 Ιουλίου 2019 20:55

“Θρίλερ” στην Σύνοδο Κορυφής για τις θέσεις “κλειδιά” στην ΕΕ

Διάβασέ μου το...

Κοντά σε συμφωνία οι ηγέτες της ΕΕ μετά από ένα ολονύχτιο «θρίλερ». Ποια είναι τα φαβορί. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Τσίπρας.

“Θρίλερ” στην Σύνοδο Κορυφής για τις θέσεις “κλειδιά” στην ΕΕ
-

Οι ηγέτες της ΕΕ πλησιάζουν σε συμφωνία για να διορίσουν τον σοσιαλιστή Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσαν σήμερα δύο διπλωμάτες.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, πρόσθεσαν οι δύο διπλωμάτες.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε να ηγηθεί της Κομισιόν, φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ διεκόπη  έπειτα από περισσότερο από 18 ώρες συνομιλιών και αναμένεται να συνεχιστεί την Τρίτη το πρωί.

Την διακοπή της συνεδρίασης της Συνόδους Κορυφής ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11 (τοπική ώρα)», ανέφερε σχετικώς.

Πρέμπεν Αμάν - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - twitter

Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το ποιοι θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σύνοδος Κορυφής διακόπηκε για την Τρίτη το πρωί, ωστόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιστρέφει στην χώρα μας, καθώς είναι προγραμματισμένη για απόψε προεκλογική ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», απάντησε ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Όπως έγινε γνωστό τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει στην Σύνοδο Κορυφής ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ. Σε γραπτή του δήλωση στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη", ενώ ανέφερε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής "καταγράφηκε μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φ. Τίμερμανς".