Οικονομία

01 Ιουλίου 2019 18:33

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ “απογειώνει” τη τιμή του πετρελαίου

Διάβασέ μου το...

Η συμφωνία για τη μειωμένη παραγωγή θα παραταθεί τουλάχιστον ως και το τέλος του επόμενου χειμώνα. Φόβοι ότι η αμόλυβδη θα φτάσει το 1,70 τις επόμενες μέρες.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ “απογειώνει” τη τιμή του πετρελαίου
-

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) συμφώνησαν σήμερα στην Βιέννη να παρατείνουν για εννέα μήνες την συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Bloomberg, Reuters και TASS, επικαλούμενα μέλη αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στην συνεδρίαση.

Λίγη ώρα αργότερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην επιτροπή εποπτείας ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να παρατείνουν την συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου για εννέα μήνες, διατηρώντας παράλληλα τις ισχύουσες για την παραγωγή ποσοστώσεις προτείνοντας την ανάλογη απόφαση.

Ο Νόβακ υπογράμμισε ότι το ζήτημα της παράτασης της συμφωνίας για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών δεν συζητήθηκε, επισημαίνοντας ότι «κοινή άποψη ήταν να ληφθεί υπ’ όψιν η χειμερινή περίοδος και πως ήταν καλύτερα να παραταθεί αμέσως και για τον χειμώνα».

Με την αγορά να έχει προεξοφλήσει την συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, η τιμή του αργού σκαρφάλωσε στα 60 δολάρια με ένα παρατεταμένο ράλι στις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία της τιμής του «μαύρου χρυσού» θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα η τιμή της αμόλυβδης να εκτιναχτεί και να φτάσει η μέση τιμή της το 1,70 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ