Κόσμος

01 Ιουλίου 2019 19:36

Σοκ στην Κύπρο από τον πύραυλο που έπληξε τα Κατεχόμενα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ντοκουμέντα από τον τόπο της συντριβής στον Πενταδάκτυλο. Όλα τα πιθανά σενάρια για το συμβάν που αναστάτωσε ολόκληρη την Κύπρο.

Σοκ στην Κύπρο από τον πύραυλο που έπληξε τα Κατεχόμενα (βίντεο)
-

Περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα και μία εκκωφαντική έκρηξη, συνοδευόμενη από δυνατή λάμψη, σηκώνει σχεδόν όλη την Κύπρο στο πόδι. Γίνεται αντιληπτή από τη Λευκωσία μέχρι χωριά της Λάρνακας και της Λεμεσού.

Ακολουθεί φωτιά στον Πενταδάκτυλο, πολύ κοντά σε περιοχή με σπίτια. Κάτοικοι εντοπίζουν στις αυλές τους, αλλά και σε ένα σχολείο, κομμάτια από άγνωστης προέλευσης αντικείμενο - που μοιάζει με πύραυλο - διασκορπισμένα σε μεγάλη ακτίνα.

Οι τουρκοκυπριακές Αρχές προχωρούν σε εκκενώσεις σπιτιών, για λόγους ασφαλείας, ενώ από την πρώτη στιγμή σπεύδει στο σημείο ο ηγέτης του Ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Εκρήξεις - Κατεχόμενα

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε πιθανότατα από τη Συρία εναντίον μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ

Αρχικά, γίνεται λόγος για πτώση αεροσκάφους. Στη συνέχεια για συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου ή μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ψευδοκράτους, Οζερσάι, το αντικείμενο που σκόρπισε τον πανικό, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει θύματα, ήταν πύραυλος S-200, ρωσικής κατασκευής, που πολύ πιθανό να συνδεόταν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Η έκρηξη στα Κατεχόμενα γίνεται λίγη ώρα αφότου ισραηλινά αεροσκάφη είχαν ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον ιρανικών στρατιωτικών θέσεων, στη Δαμασκό και τη Χομς της Συρίας. 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, άλλοι 21 τραυματίστηκαν.

Κατεχόμενα - πύραυλος - Συρία

Σε βίντεο που εξασφάλισε η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, φαίνονται οι πύραυλοι του Ισραήλ να περνούν πάνω από τις ακτές του Λιβάνου με κατεύθυνση τη Συρία. Η αεράμυνα της Δαμασκού υποστηρίζει ότι αντέδρασε άμεσα στην επίθεση.

Ο συριακός στρατός επισημαίνει - σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης - ότι το αντικείμενο που έπεσε στα Κατεχόμενα, αποτελεί απομεινάρια του πυραύλου που έριξε η Συρία εναντίον των ισραηλινών βομβαρδιστικών.

Κατεχόμενα - πύραυλος - Συρία

Έρευνα για διαρροή τοξικών ουσιών

Ειδικοί από την Τουρκία έφτασαν στα Κατεχόμενα, για να διεξάγουν χημικές μετρήσεις, αφού σύμφωνα με πηγές του συριακού στρατού, μετά την έκρηξη του πυραύλου διαρρέουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι το συμβάν πράγματι σχετίζεται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος θα έχει βρεθεί στη μέση αυτών των εχθροπραξιών.

Κατεχόμενα - πύραυλος - Συρία

Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος;

Φως στις συνθήκες της έκρηξης στην κατεχόμενη Κύπρο ρίχνει δημοσίευμα του BBC υπό τον τίτλο “Αδέσποτος συριακός αντιαεροπορικός πύραυλος χτυπά την Βόρεια Κύπρο” που, επικαλούμενο Τουρκοκύπριο αξιωματούχο, αναφέρει: «Οι εκρήξεις έγιναν μάλλον πριν από την πρόσκρουση στο έδαφος, διότι δεν υπήρχε κρατήρας. Τα θραύσματα που διασκορπίσθηκαν σε πολλά διαφορετικά σημεία αποδεικνύουν ότι ο πύραυλος εξερράγη στον αέρα πριν συντριβεί στο έδαφος».

Η στιγμή της εκτόξευσης του S-200

Το συριακό κρατικό κανάλι Αλ Ικμπαρίγια δείχνει τη στιγμή της εκτόξευσης αντιαεροπορικού πυραύλου S-200 από τη Δαμασκό, που στόχευε τα ισραηλινά αεροσκάφη, τα οποία βομβάρδιζαν στόχους στη Συρία από στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Κατεχόμενα - πύραυλος - Συρία

Σε εγρήγορση οι κυπριακές Αρχές, συνιστούν ψυχραιμία

Ακόμη κι αν τα κυπριακά ραντάρ είχαν εντοπίσει τον πύραυλο, η Κύπρος δεν έχει εν καιρώ ειρήνης ετοιμότητα για αναχαίτιση.

«Οπωσδήποτε πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. «Οι δικές μας οι Αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση, παρακολουθούν και φυσικά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να δημιουργούμε πρόσθετη, αν θέλετε, σύγχυση ή ανησυχία», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τόνισε πως «αυτό το συμβάν είναι αρκετό για να μας δείξει πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη σε αυτό το νησί και γύρω από αυτό».

Η Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε μήνυμα στα Κατεχόμενα μέσω του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ