Κόσμος

02 Ιουλίου 2019 08:45 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιουλίου 2019 15:29

Συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής για τις ηγετικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διάβασέ μου το...

Ποιοι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα των Βρυξελλών.

Συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής για τις ηγετικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, θα εκπροσωπήσει τον Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα, μετά τη χθεσινή διακοπή.

Αποκλειστικό αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι σήμερα Τρίτη στις 12 ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σήμερα ωστόσο, λίγο πριν από την έναρξη των συζητήσεων, ανακοινώθηκε ότι θα καθυστερήσουν λόγω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Λίγο πριν από τις 14:00 ανακοινώθηκε επισήμως νέα δίωρη παράταση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε αξιωματούχος. Ερωτηθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών της συνόδου κορυφής ποιο είναι το προβληματικό σημείο, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ολόκληρο το πακέτο».

Διπλωματική πηγή δήλωσε πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών κατά την είσοδό τους στη Σύνοδο

«Απλώς λέμε ότι ο κύριος Τίμερμανς δεν γίνεται αποδεκτός», δήλωσε κατά την είσοδό του στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Ανδρέ Μπάμπις, την ώρα ο Πολωνός ομόλογός του έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες» συνομιλίες.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Μπάμπις

Ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, πάντως, εκτίμησε ότι, «η σειρά συναντήσεων των Ευρωπαίων ηγετών θα πρέπει να είναι αρκετές για να ‘ξεκλειδώσουν’ μια συμφωνία».

AP - Σύνοδος Κορυφής - Ρίνε

Ο Μαρκ Ρούτε, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία, αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τις πιθανότητες εκλογής του Φρανς Τίμερμανς στη θέση του επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν.

«Ελπίζω η πλειοψηφία να καταλήξει σε κάποιον τελικά, σε συνδυασμό με το πώς θα πληρωθούν οι άλλες θέσεις. Θεωρώ ότι όλοι θέλουν να υπάρξει συμφωνία σήμερα», συμπλήρωσε ο ίδιος, αρνούμενος να προβλέψει ονόματα.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Ρούτε

Ο Πέδρο Σάντσεθ προσερχόμενος στη Σύνοδο υποστήριξε την εκλογή του Φρανς Τίμερμανς στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Σάντσεθ

Ο Τζουζέπε Κόντε, Πρωθυπουργός της Ιταλίας, είπε πως προτιμά γυναίκα ως πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως «πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να μετακινηθούν λίγο».

AP - Σύνοδος Κορυφής - Κόντε

«Το είπα σε όλους ότι, τότε θα υπάρξει ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας. Και αυτό είναι το πνεύμα μέσα στο οποίο θα εργαστώ, με καλή διάθεση και αποφαστικότητα», συμπλήρωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Μέρκελ

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε»: αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. «Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».

 Τσίπρας - tweet