Κόσμος

02 Ιουλίου 2019 12:25 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιουλίου 2019 21:16

Κατεχόμενα: ζητούνται απαντήσεις για τον πύραυλο S- 200

Text to Speech

Συναγερμός στην Λευκωσία και τα Κατεχόμενα. Επί τόπου εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τα συντρίμμια.

Κατεχόμενα: ζητούνται απαντήσεις για τον πύραυλο S- 200

 

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο πύραυλος S-200 έπεσε σε περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου, στον Πενταδάκτυλο.

Οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από την Ρωσία, αφενός γιατί έχει ενεργή δραστηριότητα στα εδάφη της Συρίας και ενεργό ρόλο στον πόλεμο, άρα και εικόνα της δραστηριότητας της Δαμασκού, αφετέρου ο S-200 είναι ρωσικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο στο παρελθόν πωλήθηκε στη Συρία, κάτι που δίνει στους Ρώσους τη δυνατότητα να έχουν γνώση τεχνικών δεδομένων.

Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τη Μόσχα, αλλά και με το Ισραήλ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όλες τις χώρες δηλαδή που μετέχουν στον πόλεμο της Συρίας.

Επικοινωνία με την κυβέρνηση Άσαντ, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει, αφού οι πληροφορίες αναμένεται να αντληθούν από τους συμμάχους.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνει πως το περιστατικό αξιολογείται ως μεμονωμένο και ατυχές, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως η Κύπρος δε βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη.

AP - Κατεχόμενα - έκρηξη - πύραυλος - Πενταδάκτυλος

Η Λευκωσία έχει ενημερώσει και προσφέρει τη βοήθειά τις στις κατοχικές αρχές, με όποιο μέσο κριθεί απαραίτητο.

Έρευνες για τον αντίκτυπο

Ομάδα Ειδικών της Διοίκησης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών της Τουρκίας μετέβη χθες στα Κατεχόμενα για να διενεργήσει χημικές μετρήσεις στα κομμάτια του πυραύλου, που έπεσε σε απόσταση «αναπνοής» από την ελεύθερη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τα κατοχικά Μέσα, δεν εντοπίστηκε τίποτα επικίνδυνο, ενώ το ίδιο επιβεβαιώνει και το «υπουργείο Υγείας» του ψευδοκράτους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Επί τόπου βρέθηκε και ομάδα Ρώσων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έκαναν αυτοψία, με σκοπό να διερευνήσουν αν υπήρξε παρέμβαση στην πορεία του πυραύλου με οποιονδήποτε τρόπο.

AP - Κατεχόμενα - έκρηξη - πύραυλος - Πενταδάκτυλος

Η Κύπρος διαθέτει αντιπυραυλικά συστήματα

Η Κύπρος διαθέτει κατάλληλα συστήματα, τα οποία μπορούν να της παρέχουν αντιπυραυλική προστασία και μπορούν να εντοπίσουν παρόμοια περιστατικά, ωστόσο η λειτουργία των συστημάτων και ο βαθμός ετοιμότητας καθορίζεται με βάση την αξιολόγηση της κατάστασης κινδύνου στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Το γεγονός ότι η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, για ένα μεμονωμένο περιστατικό, δεν δικαιολογούσε, όπως λένε οι αρμόδιοι, να είχαν τεθεί σε ετοιμότητα τέτοια συστήματα, τα οποία ενεργοποιούνται όταν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα γινόταν αν υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

Μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις ενεργοποιούνται στρατιωτικά πρωτόκολλα και διαδικασίες σαν αυτή.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η Κύπρος διαθέτει συστήματα που θα μπορούσαν ακόμα και να καταρρίψουν τον πύραυλο, εφόσον οι περιστάσεις δικαιολογούσαν την ενεργοποίηση των συστημάτων αυτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αξιολόγηση κινδύνου γίνεται καθημερινά, και στη δεδομένη περίπτωση τίποτα δεν προδίκαζε μια τέτοια ανάγκη για ετοιμότητα.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκτελεστικός διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, Χρίστος Πέτρου, επεσήμανε πως «ένας πύραυλος που μπαίνει στο FIR μας σίγουρα είναι ένας κίνδυνος για την ασφάλεια πτήσεων και είναι κάτι που μας ανησυχεί». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως «τέτοιου είδους περιστατικά θέτουν σε κίνδυνο τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, κυρίως αυτών που είναι στη φάση είτε της προσγείωσης είτε της απογείωσης ή για οποιουσδήποτε λόγους κατεβαίνουν σε χαμηλότερο επίπεδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ