Αθλητικά

05 Ιουλίου 2019 17:08 Τελευταία ενημέρωση : 05 Ιουλίου 2019 21:26

Το Μαξίμου “μοιράζει” κρατικό χρήμα, μέσω της ΕΡΤ, στο “παρά ένα” των εκλογών

Διάβασέ μου το...

Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού, εγκρίθηκαν οι προσφορές της ΕΡΤ για τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το Μαξίμου “μοιράζει” κρατικό χρήμα, μέσω της ΕΡΤ, στο “παρά ένα” των εκλογών
-

Του Γιώργου Τριανταφυλλίδη

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, 48 ώρες πριν από τις εθνικές εκλογές, με την δημόσια τηλεόραση να ετοιμάζεται να μοιράσει αστρονομικά ποσά στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ για τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα.

24 ώρες μετά την συμφωνία με τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, που θα λάβει συνολικά 22,5 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, η δημόσια τηλεόραση ήρθε σε συμφωνία και με την ΑΕΚ, δίνοντας άλλα 22,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022. Δύο “χρυσές” συμφωνίες που προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις εντός και εκτός γηπέδων.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

Τα ποσά αποφασίστηκαν και σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νικόλαος Παππάς, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Ιωάννης Δρόσος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, «αποφασίστηκε να υιοθετηθούν οι προσφορές των ομάδων ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για την απόκτηση του συνόλου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους από την δημόσια τηλεόραση. Για όλες τις περιπτώσεις ζητήθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ, σε συνεδρίασή του μετά τις εκλογές, και πάντως έγκαιρα ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος, να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Αλέξης Κούγιας

Η απόφαση της Κυβέρνησης προκαλεί αντιδράσεις. Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του Προέδρου της ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια. «Εάν τελικώς αυτό το εγχείρημα προχωρήσει, θα πρέπει αυτοί που θα αποφασίσουν και θα εκταμιεύσουν τα χρήματα, να έχουν εξασφαλισμένα και τα έσοδα. Αλλιώς κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κατηγορία απιστίας», είπε μεταξύ άλλων.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα “χρυσά” συμβόλαια θα πρέπει να έχουν την υπογραφή της νέας Κυβέρνησης για την υλοποίηση της συμφωνίας.

O ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ προβλέπεται να εισπράξουν από 7,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστος για το επόμενο πρωτάθλημα, αλλά στην ΕΡΤ η κάθε ομάδα θα κοστίσει από 10,5 εκατομμύρια ευρώ, με τις επιβαρύνσεις για τα 18 εντός έδρας παιχνίδια τους στη σεζόν. Μάλιστα, κάθε παιχνίδι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ θα κοστίσει 583.000 ευρώ στην κρατική τηλεόραση, με τα ερωτήματα να είναι πολλά, αφού αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να βγουν στη σημερινή τηλεοπτική αγορά.

Οι επιβαρύνσεις αφορούν:

  • 24% ΦΠΑ
  • 10% Αστυνομία
  • 5% ΕΠΟ και
  • 2% Super League 1
ποδόσφαιρο - μπάλα - δίχτυα\

Ερωτήματα φωτιά

  • Πώς είναι δυνατόν, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, να μοιράζονται τα λεφτά του Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων με αυτόν τον τρόπο, αφού το τίμημα θεωρείται από όλους τους γνωρίζοντες… εξωφρενικό για τα σημερινά δεδομένα της διαφημιστικής αγοράς;
  • Ποιος παίρνει την απόφαση να “τινάξει στον αέρα” τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό της ΕΡΤ, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο και την υπόσχεση που έχει δοθεί στις ομάδες της Super League 2 και της Football League για 18,2 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για τα δύο πρωταθλήματα;
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟΚ

Για «τεράστιο σκάνδαλο» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Είναι κάτι το οποίο είναι πρωτάκουστο και είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο πιστεύω. Διότι εμείς, ως ΠΑΣ Γιάννινα, βασικά είμαστε το θύμα της αναδιάρθρωσης που θέλει ο κ. Βασιλειάδης», είπε και συμπλήρωσε «Εμείς θέλουμε την δέσμευση που είχε απέναντι στην Super League 2, την οποία πρέπει να τηρήσει».

H ΕΡΤ ετοιμάζεται να μοιράσει ουσιαστικά λεφτά που δεν έχει, λίγες ώρες πριν στηθούν οι κάλπες, με προφανή στόχο του Μαξίμου να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα πρέπει να υλοποιήσει η νέα Κυβέρνηση.

Πώς θα βρεθούν τα λεφτά;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Γενικής συνέλευσης της ΕΡΤ θα πρέπει να συνοδεύεται με αντίστοιχη τροποποίηση του προϋπολογισμού. Έτσι κι αλλιώς, η ΕΡΤ θα έπρεπε να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της, αφού είναι υποχρεωμένη από τα 200 εκατομμύρια ευρώ, να επιστρέψει τα 44 εκατομμύρια στο κράτος. Άρα η απόφαση του Πρωθυπουργού και των τριών Υπουργών είναι να επιστραφούν τελικά πολύ λιγότερα χρήματα.

Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με την Ένωση Εργαζομένων της ΕΡΤ, η οποία δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφασή του Μαξίμου και παρέπεμψε στην τελευταία της ανακοίνωση.

Μάλιστα ακόμα και ομάδες που έχουν συμβόλαιο με την ΕΡΤ, όπως ο Παναιτωλικός, αντιδρούν για τις συμφωνίες της δημόσιας τηλεόρασης με τους “μεγάλους” του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η ΕΡΤ ήρθε σε συμφωνία και με τον ΟΦΗ, δίνοντας στην ομάδα της Κρήτης 2,5 εκατομμύρια ευρώ για το επόμενο πρωτάθλημα, που θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου.

NOVA: έχουμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΑΕΚ για την περίοδο 2019-20

Η συνδρομητική πλατφόρμα της NOVA τοποθετήθηκε με ανακοίνωση για το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΑΕΚ, την αγωνιστική περίοδο 2019-20. Όπως υπογραμμίζεται, οι εντός έδρας αναμετρήσεις των «κιτρινόμαυρων», όπως και οι αγώνες για τα προκριματικά του Europa League, θα μεταδοθούν από το συνδρομητικό κανάλι.

Η ανακοίνωση:

«Οι συνδρομητές της NOVA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους αγώνες της ΑΕΚ και την περίοδο 2019-20, καθώς δεν τίθεται θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ.

Η ΑΕΚ συνεχίζει την προετοιμασία της στην Πολωνία και μετράει αντίστροφα για το πρώτο φιλικό της σεζόν με αντίπαλο την Γκόρνικ Ζάμπρζε, το οποίο οι συνδρομητές της NOVA θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν την Κυριακή στις 18:00 (Novasports1HD), όπως και όλους τις φιλικούς αγώνες προετοιμασίας που θα δώσουν οι "κιτρινόμαυροι".

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων της ΑΕΚ θα συνεχιστούν σε... ευρωπαϊκό φόντο, καθώς η NOVA έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα της εντός έδρας αναμέτρησης της Ένωσης στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.

Βεβαίως, οι συνδρομητές της NOVA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους αγώνες πρωταθλήματος της ΑΕΚ και την περίοδο 2019-20, καθώς δεν τίθεται θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της “κιτρινόμαυρης” ΠΑΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ