Πολιτική

06 Ιουλίου 2019 13:17

Εκλογές 2019: Πόσους σταυρούς βάζουμε την Κυριακή

Διάβασέ μου το...

Από τι εξαρτάται ο αριθμός των σταυρών ανά Περιφέρεια. Που μπαίνουν έως δύο σταυροί, που μέχρι τρεις και που έως τέσσερις σε κάθε ψηφοδέλτιο.

Εκλογές 2019: Πόσους σταυρούς βάζουμε την Κυριακή
-

Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό οδηγό του Υπουργείου Εσωτερικών, για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για τις εκλογές στις 7 Ιουλίου, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2002.

Η Ελλάδα έχει 59 εκλογικές περιφέρειες. Ο αριθμός των σταυρών σε κάθε περιφέρεια, εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

  1. Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
  2. Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
  3. Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς (σε αυτή την κατηγορία υπάγεται ο νομός Ηρακλείου), και
  4. στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Μπορώ αντί για (+) σταυρό να βάλω (?) «τικ»; Όχι είναι η απάντηση, καθώς ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο. Εάν έχει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς, το ψηφοδέλτιο θα μετρήσει μόνο υπέρ του κόμματος, δεν θα ληφθεί υπόψη όμως κάποιος από τους σταυρούς προτίμησης. 

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.