Πολιτική

07 Ιουλίου 2019 21:50 Τελευταία ενημέρωση : 08 Ιουλίου 2019 13:58

Τσίπρας: δεν υπάρχει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Διάβασέ μου το...

Τι λέει για τα ποσοστά του κόμματος, τα λάθη που έγιναν και την τακτική που θα ακολουθήσει στο εξής.

Τσίπρας: δεν υπάρχει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
-

Από το Ζάππειο, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα τηλεφώνησε και συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας δίπλα του την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι «οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για εμάς απόλυτα σεβαστή. Στην Δημοκρατία, η εναλλαγή στην διακυβέρνηση δεν είναι ούτε παράδοξη ούτε αφύσικη εξέλιξη, αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας».

«Θα σεβαστών στην πράξη  την λαϊκή βούληση και δεν πρόκειται να επαναλάβω όσα έκανε ο προκάτοχος μου και αύριο θα υποδεχθώ στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσω στον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για δύσκολο αγώνα που είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των εθνικών εκλογών αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές και με δεδομένο το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου.

Όπως επεσήμανε, «εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της ΝΔ στην διακυβέρνηση του τρόπου να μην γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας ιδίως σε βασικές κατακτήσεις του ΣΥΡΙΖΧΑ και των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ από τις θέσεις της αντιπολίτευσης για να το αποτρέψει».

«Πριν από τέσσερα χρόνια αναλάβαμε την  διακυβέρνηση, με άγνοια κινδύνου ενδεχομένως. Με το κεφάλι ψηλά πολεμήσαμε και καταφέραμε πολλά και πάλι με ψηλά το κεφάλι αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «πριν από 4 χρόνια παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, υψηλή ανεργία και μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες ανέχειας και σήμερα παραδίδουμε μια Ελλάδα με αποθεματικό 37 δις ευρώ, μειωμένο κόστος δανεισμού και αποκατεστημένο το κύρος της».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «για να φέρουμε την χώρα ως εδώ αναλάβαμε βαρύ πολιτικό κόστος, το οποίο πληρώνουμε, μιας και η νίκη της ΝΔ είναι καθαρή. Το αποτέλεσμα μόνο στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, όπως πολλοί ήθελαν και επεδίωκαν. Και θα παλέψουμε σκληρά για να είναι πρόσκαιρο».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «το 2015 λάβαμε ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας που μας έδωσαν μεγάλο ποσοστό και μας έφεραν στην Κυβέρνηση με εντολή να βάλουμε τέλος στην εποχή των μνημονίων και της λιτότητας. Καταφέραμε τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε την χώρα από την επιτροπεία. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι απορροφημένοι στον βασικό στόχο, δεν προλάβαμε και δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε το κόμμα μας και να κάνουμε πολλούς από τους συνοδοιπόρους μας, συμμέτοχους στην προσπάθεια μας».

«Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών μας δίνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του και ένα μεγάλο ποσοστό, πολύ κοντά στο ποσοστό του 2015. Αυτήν την φορά δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή ανασχηματισμού μας σε ένα σύγχρονο, αριστερό προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνια», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και υπόσχομαι ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους της δημιουργίας», προσθέτοντας «Θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση και θα προετοιμαστούμε, ώστε πιο ώριμοι, να αναλάβουμε ξανά στο μέλλον».

«Σήμερα κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, θα αποτιμήσουμε σωστά και με νηφαλιότητα τα σωστά και τα λάθη που κάναμε και δεν θα αρνηθούμε και δεν θα αρνηθώ κι εγώ προσωπικά να αναλάβω τις ευθύνες μου, αλλά όχι για να κοιτάμε πίσω», είπε προσπαθώντας να ξορκίσει πιθανά φαινόμενα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «όποιος αγωνίζεται ξέρει και να κερδίζει και να χάνει, αλλά οφείλει να σηκώνεται και να συνεχίζει», σημειώνοντας «από αύριο θα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε αυτόν τον όμορφο αγώνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ