Οικονομία

08 Ιουλίου 2019 14:57

Εurogroup: προειδοποιήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις

Διάβασέ μου το...

Το σχόλιο αξιωματούχου της Ευρωζώνης για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ποιος εκπροσωπεί τη χώρα μας.

Εurogroup: προειδοποιήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις
-

Στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ξεκινάει το Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ είναι μέρος της συμφωνίας του 2018», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλες, μαρία Αρώνη.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι σήμερα στο Eurogroup θα συζητηθεί η τρίτη έκθεση για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας», τονίζοντας ότι παρουσιάζονται «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%. Σχολίασε, δε, ότι τέτοιου είδους πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αφού δεν έχει καν διαμορφωθεί. «Αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι», είπε.

Η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα δε συνδέεται με κάποια απόφαση σχετικά με την ενεργοποίηση της δεύτερης δεσμίδας των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Η απόφαση για τα εν λόγω μέτρα συνδέεται με την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε, «Θα συζητήσουμε με την Ελλάδα στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής. Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι, δεδομένης της αλλαγής της κυβέρνησης, «θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα».

Την άποψη ότι παρόλο που μένουν πολλά να γίνουν, η Ελλάδα έχει κάνει μια «καλή αρχή» μετά το πρόγραμμα, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εν όψει της συζήτησης για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως είπε, η έκθεση δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο «σωστός δρόμος». Ερωτηθείς σχετικά με τον στόχο του 3,5%, ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η απόφαση έχει ληφθεί από το Eurogroup, και μόνο αυτό μπορεί να την τροποποιήσει.