Καιρός

08 Ιουλίου 2019 17:36

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Μέχρι πότε θα διατηρηθούν οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που απαιτούν συχνότερα ποτίσματα. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Με υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστεί η εβδομάδα, με τον υδράργυρο να επιμένει στους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας τις ανάγκες για ποτίσματα στις καλλιέργειες.

Την Τρίτη αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός αρχικά σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά γρήγορα θα συννεφιάσει και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη, το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 38 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 19  έως 41 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ.  

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 9/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, διαπιστώνεται η ύπαρξη ευδεμίδας σε αμπελώνες της περιοχήςΣτην πρώιμη ζώνη του Νομού Ηρακλείου, η 3η πτήση (3η γενιά) έχει ξεκινήσει. Διαπιστώνονται οι πρώτες αραιές ωοτοκίες και οι πρώτες νεαρές προνύμφες θα εκκολαφθούν από τις 8 Ιουλίου και μετά.  Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε αμπέλια των πρώιμων περιοχών των ν. Ηρακλείου  - Λασιθίου να ξεκινήσει η προστασία. Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης είναι:  

Πρώιμη ζώνη νομού Ηρακλείου – Λασιθίου:  

  • Επιτραπέζια : 8 – 9 Ιουλίου.
  • Σουλτανίνα – οινάμπελα : 10 - 12 Ιουλίου.

Προσβολές από τις προνύμφες της 3ης γενιάς συνδέονται με σήψεις στα σταφύλια. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται. Λόγω της ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης χρειάζεται προσοχή ώστε το ψεκαστικό υγρό να φθάσει σε όλα τα σταφύλια. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι χειρισμοί στη βλάστηση ώστε να εξασφαλίζεται η καλή κάλυψη όλων των σταφυλιών. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ