Κόσμος

08 Ιουλίου 2019 18:01

Νέο αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Αξιώνει από την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, υπενθυμίζοντας την επιβολή μέτρων.

Νέο αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία
-

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη κλιμάκωση την δεύτερη παράνομη γεώτρηση. Ταυτόχρονα, φροντίζει να υπενθυμίσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Αναλυτικότερα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως «η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων εργασιών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η κ. Μογκερίνι κάλεσε εκ νέου τις τουρκικές Αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας πως οι συνεχιζόμενες προκλήσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει πως είναι θέμα χρόνου να υποβληθούν στο Συμβούλιο οι επιλογές για κατάλληλα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί επιδεικνύοντας πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καταλήγει η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Νωρίτερα, η κυπριακή κυβέρνηση είχε καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη γεώτρηση του «Γιαβούζ», σημειώνοντας πως η Τουρκία καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο«περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ