Πολιτική

09 Ιουλίου 2019 18:46

Τελετές παράδοσης-παραλαβής Υπουργείων: υποσχέσεις, φιλοφρονήσεις και απολογισμοί

Διάβασέ μου το...

Σε εγκάρδιο και συναινετικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι τελετές, με τους νέους Υπουργούς να “σηκώνουν μανίκια”, έχοντας μπροστά τους πολύ δουλειά.

Τελετές παράδοσης-παραλαβής Υπουργείων: υποσχέσεις, φιλοφρονήσεις και απολογισμοί
-

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των Υπουργείων, που ακολούθησαν την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης.

«Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις», υπογράμμισε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ευχαρίστησε τον προκάτοχό του, Γιώργο Κατρούγκαλο, για την θερμή υποδοχή του. «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση για το κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας μας», σημείωσε και τόνισε πως «θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα ενισχύσουμε την οικονομική διπλωματία», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις με «τον απόδημο ελληνισμό».

«Χρειάζεται ενότητα στα εθνικά θέματα», τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υποδεχόμενος τον κ. Δένδια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης. Όταν προκαλείται, όμως, οφείλει να αντιδρά με σθένος και αποφασιστικότητα», τόνισε ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι προσβλέπει στην απρόσκοπτη συνεργασία με τα επιτελεία των Αρχηγείων και τόνισε ότι είναι προφανές πως η μετάβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου πρέπει να γίνεται με όρους συνέχειας και ομαλότητας και αυτό θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει.

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης ενότητας, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, επεσήμανε ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στο υψηλότατο επίπεδο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ -ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

«Κεντρική επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα», διεμήνυσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου την ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των αδυνάμων. Επεσήμανε μάλιστα πως δεν θα πει ότι παραλαμβάνει “καμένη γη”.


O πρώην Υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η απελθούσα Κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, “καθαρό διάδρομο” χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, “μαξιλάρι” ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη.

Υπουργείο Εσωτερικών - Τάκης Θεοδωρικάκος

Νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ότι θα προωθήσει άμεσα ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Νωρίτερα, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επεσήμανε ότι στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι «να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ - ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ - ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

«Ποτέ εφησυχασμός, πάντα επαγρύπνηση», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό, χωρίς την ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει, είμαστε εδώ για να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πράγματα που μας πληγώνουν, όπως το Μάτι. Χάθηκαν 100 άνθρωποι, πληγώθηκαν άλλοι και πρέπει ο στόχος να είναι “ποτέ ξανά Μάτι”».

Από την πλευρά της η απερχόμενη Υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε πως  «Δεν επιτρέψαμε να υπάρχουν στη χώρα “άβατα”. Βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχη στην ασφάλεια, ξεκινήσαμε την σταδιακή ανανέωση της ΕΛ.ΑΣ με δύο χιλιάδες οχήματα συνολικά και σας αφήνουμε μια παρακαταθήκη με δουλειά σε βάθος».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

«Η Δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να αποτελεί χώρο πολιτικών αντιπαραθέσεων», τόνισε ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας. Ανέφερε πως η Δικαιοσύνη αποτελεί «πυλώνα της Δημοκρατίας» και έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ο Μιχάλης Καλογήρου ανέφερε πως η απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου άφησε έναν προϋπολογισμό αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ, χίλιες νέες θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και μια σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετημάτων με στόχο τη βελτίωση την απονομής της Δικαιοσύνης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ - ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ -  ΚΕΡΑΜΕΩΣ

«Η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα», γιατί καθορίζει το παρόν και το μέλλον της, τόνισε η νέα Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, καθώς κοινός στόχος όλων είναι «η διαμόρφωση καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά και τη χώρα μας».

Σημείωσε ότι παρά τις «πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές» με τον απερχόμενο Υπουργό, η συνεργασία τους ήταν καλή. «Συγκρούστηκαν πολλάκις οι απόψεις μας, πάντα, όμως, με όρους δημοκρατικού διαλόγου», είπε.

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ – Κικίλιας – Ξανθός

Ένας μικροβιολόγος παρέδωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας σε ένα άλλο γιατρό, ορθοπεδικό αυτήν τη φορά, ο οποίος καλείται να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία, έχοντας διπλά του ως Υφυπουργό, τον άνθρωπο που το σχεδίασε.

Ο Ανδρέας Ξανθός, παρουσία πολλών εργαζομένων του Υπουργείου και απουσία του απερχόμενου αναπληρωτή Υπουργού, Παύλου Πολάκη, έδωσε τη σκυτάλη στο νέο Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και στον τεχνοκράτη Υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι οποίοι φάνηκαν να έχουν επίγνωση των δυσκολιών σε ένα Υπουργείο που από πολλούς θεωρείται ως μια από τις “ηλεκτρικές καρέκλες” κάθε Κυβέρνησης.

Στον χαιρετισμό του ο νέος Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, φάνηκε να γνωρίζει το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει. Είπε ότι με τον υφυπουργό του θα γυρίσουν όλη τη χώρα και θα επισκεφθούν όλες τις δομές Υγείας, θα καταγράψουν τα προβλήματα και θα αναδείξουν «τους μικρούς ήρωες, γιατρούς νοσηλευτές και διοικητικούς του ΕΣΥ».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

«Θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τον κόσμο της εργασίας, τον συνταξιούχο και κάθε πολίτη», τόνισε ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Σημείωσε επίσης ότι, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ - ΒΟΡΙΔΗΣ

Τη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, έθεσε ως προτεραιότητα ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. «Στρατηγική επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία ο αγροτικός τομέας», υπογράμμισε, από την πλευρά της, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Οκτώ προτεραιότητες - μεταξύ των οποίων η διάσωση της ΔΕΗ - περιέγραψε ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εμβληματικές, όπως είπε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει, αλλά θα κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει και υπογράμμισε ότι το Υπουργείο είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Μέλημα της νέας ηγεσίας θα είναι και η θωράκιση του τουριστικού προϊόντος», διεμήνυσε ο νέος Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναγνώρισε πως το συγκεκριμένο Υπουργείο έχει μεγάλες προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες. Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει στην ανάπτυξη του 4% ετησίως και ο τουρισμός θα έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΕΛΕΤΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ - Πιερρακάκης - Παππάς

«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, από τον προκάτοχο του, Νίκο Παππά.

Ο νέος υπουργός, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει». Ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΕΛΕΤΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ - Πιερρακάκης - Παππάς

Επίσης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και υπογράμμισε προς τους εργαζόμενους, ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα είναι πάντα δίπλα τους «για να φέρουμε σε πέρας την εντολή που έχουμε πάρει, για το καλό των Ελλήνων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ