Πολιτική

09 Ιουλίου 2019 13:54 Τελευταία ενημέρωση : 09 Ιουλίου 2019 21:39

Δένδιας στην παραλαβή του ΥΠΕΞ: θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας

Διάβασέ μου το...

Σε εγκάρδιο κλίμα η παράδοση - παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών από τον Γιώργο Κατρούγκαλο προς τον Νίκο Δένδια.

Δένδιας στην παραλαβή του ΥΠΕΞ: θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Γιώργο Κατρούγκαλο στον Νίκο Δένδια, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τον νέο Υπουργό στο υπουργείο το οποίο χαρακτήρισε «ανώτερο του μέσου όρου». Υπογραμμίζοντας το ότι «η πολιτική είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε τόσο στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «εξαγωγέα σταθερότητας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «προσεχώς θα είστε σε θέση να απαντήσετε σε όσους δεν λειτουργούν κατά το διεθνές δίκαιο», αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την πολιτική της Τουρκίας.

Προτού δώσει το λόγο στον Νίκο Δένδια, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως γνωρίζει τον διάδοχό του, τον είχε όμως ξεχωρίσει για όσα είχε πει για την Χρυσή Αυγή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ - ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - ΥΠΕΞ

«Χρειάζεται ενότητα στα εθνικά θέματα», είπε ο απερχόμενος Υπουργός, ευχόμενος στον νέο να είναι «σιδεροκέφαλος».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ - ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - ΥΠΕΞ

«Το πρώτο που θα ήθελα να επισημάνω, αφού ευχαριστήσω τον κ. Κατρούγκαλο για τη θερμή υποδοχή του, είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση για το κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας μας», δήλωσε παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Δένδιας.

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα ενισχύσουμε την οικονομική διπλωματία» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις με «τον απόδημο ελληνισμό».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ - ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - ΥΠΕΞ

Ο Νίκος Δένδιας, τέλος, επισήμανε πως δε θα χρησιμοποιήσει την τελετή για να βγάλει κάποιον λόγο και υποσχέθηκε ότι στην επόμενη ευκαιρία θα αναλύσει τη θέση του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ - ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - ΥΠΕΞ

«Σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή», κατέληξε απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο διοργανώνει στην Ουάσιγκτον ένα φόρουμ για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Νίκος Δένδιας να βρεθεί εκεί και να έχει και την πρώτη επαφή με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Τηλεφώνημα στον Νίκο Δένδια για να τον συγχαρεί έκανε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως έγραψε στο Twitter o Νικολα Ντιμιτροφ «είχα μια σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, για να τον συγχαρώ και να ευχηθώ σε εκείνος και συνολικά στην νέα Κυβέρνηση και στην Ελλάδα «καλή επιτυχία». Προσβλέπω σε μια παραγωγική συνεργασία, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ