Καιρός

09 Ιουλίου 2019 17:23

Ο καιρός για τους αγρότες

Text to Speech

Μέχρι πότε θα διαρκέσει ο καύσωνας. Πόσο ψηλά θα φτάσει ο υδράργυρος την Τετάρτη. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Υπομονή με τον καύσωνα μέχρι και την Τετάρτη, συνιστούν οι ειδικοί, καθώς από την Πέμπτη οι βοριάδες δυναμώνουν και οι βροχές κι οι μπόρες επεκτείνονται νοτιότερα, με φυσικό επακόλουθο την αισθητή υποχώρηση του υδραργύρου.

Την Τετάρτη αναμένεται πρώτα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και σταδιακά στην υπόλοιπη Μακεδονία και την Ήπειρο, τοπικες βροχές και σποραδικες καταιγιδες, ενδεχομένως τοπικά ισχυρές. Στην υπολοιπη χώρα, γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός, με τοπικές συννεφιές το μεσημερι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, με προσκαιρες μπορες ή καταιγίδες, κυρίως στα βουνά της Θεσσαλίας κα της Στερεάς.  Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 19 έως 42 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, 3 με 5 μποφόρ, τοπικά 6, που το βράδυ από τα βόρεια θα γυρίσουν σε βοριάδες, εντάσεως 6 με 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 10/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, διαπιστώνεται η ύπαρξη ευδεμίδας σε αμπελώνες της περιοχήςΣτην πρώιμη ζώνη του Νομού Ηρακλείου, η 3η πτήση (3η γενιά) έχει ξεκινήσει. Διαπιστώνονται οι πρώτες αραιές ωοτοκίες και οι πρώτες νεαρές προνύμφες θα εκκολαφθούν από τις 8 Ιουλίου και μετά.  Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε αμπέλια των πρώιμων περιοχών των ν. Ηρακλείου  - Λασιθίου να ξεκινήσει η προστασία.  Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης είναι:  

Πρώιμη ζώνη νομού Ηρακλείου – Λασιθίου:  

  • Επιτραπέζια : 8 – 9 Ιουλίου.
  • Σουλτανίνα – οινάμπελα : 10 - 12 Ιουλίου.

Προσβολές από τις προνύμφες της 3ης γενιάς συνδέονται με σήψεις στα σταφύλια. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται. Λόγω της ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης χρειάζεται προσοχή ώστε το ψεκαστικό υγρό να φθάσει σε όλα τα σταφύλια. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι χειρισμοί στη βλάστηση ώστε να εξασφαλίζεται η καλή κάλυψη όλων των σταφυλιών. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ