Πολιτική

09 Ιουλίου 2019 23:26

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μητσοτάκη

Διάβασέ μου το...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό και τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές. Ποια θέματα συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μητσοτάκη
-

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές, σημειώνοντας πως επιθυμεί τη συνέχιση της στενής συνεργασίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στον κ. Τραμπ ότι η προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η τόνωση των επενδύσεων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι αυτοί ήταν και οι δικοί του στόχοι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη συνέχισης και εμβάθυνσης των εξαιρετικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Μητσοτάκης είχε το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, είχε τονίσει την ανάγκη, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί η περιφερειακή σταθερότητα, το διμερές εμπόριο ενώ έκανε ειδική αναφορά στον επόμενο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπ. Εξωτερικών είχε ως εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον λαό της Ελλάδας και το νέο τους κοινοβούλιο. Η Ελλάδα είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη νέα κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να αυξήσουμε την περιφερειακή σταθερότητα, να ενισχύσουμε το διμερές εμπόριο και να διαφοροποιήσουμε τις περιφερειακές ενεργειακές επιλογές. Θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για το ευρύ φάσμα των θεμάτων της κοινής μας παγκόσμιας ατζέντας, καθώς κοιτάμε μπροστά στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο στην Αθήνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ