Πολιτική

10 Ιουλίου 2019 07:35

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

Text to Speech

Τα μηνύματα πριν από τη συνεδρίαση. Τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Η οδηγία για το ασυμβίβαστο.

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και του κάθε υπουργείου ξεχωριστά θα τεθούν στο σημερινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό.

Ο κάθε Υπουργός θα λάβει έναν φάκελο με τις αρμοδιότητές του για το επόμενο εξάμηνο και το κυβερνητικό επιτελείο θα πορευτεί μέσω αυστηρού χρονοδιαγράμματος, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας, αλλά και κάτω από έλεγχο.

Τα πρώτα νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή πριν από τις 10 Αυγούστου και θα αφορούν στην οργάνωση του κράτους, τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και την κατάργηση του ασύλου.

Οι αλλαγές στη φορολογία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στην εστίαση, θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο και θα αποτελέσουν την πρώτη δέσμη αλλαγών στο γενικότερο φορολογικό σύστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει στους υπουργούς και τους υφυπουργούς πως  θα τεθούν ασυμβίβαστα.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Επίσης, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα – υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς – θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Οι πρώτες αλλαγές, πάντως έγιναν με προεδρικό διάταγμα που προβλέπει τη μεταφορά των σωφρονιστικών καταστημάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και την ευθύνη της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ στον Πρωθυπουργό, κάτι που προκάλεσε τις παραιτήσεις των επικεφαλής της Δημόσιας Τηλεόρασης και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ