Κόσμος

10 Ιουλίου 2019 10:41

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το “Γιαβούζ” προχωρά σε γεώτρηση στην Κύπρο

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ. Το θέμα των κυρώσεων εξετετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το “Γιαβούζ” προχωρά σε γεώτρηση στην Κύπρο
-


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι απορρίπτει τις δηλώσεις Ελλήνων και ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το πλοίο Fatih έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο Yavuz έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Χθες στην πρώτη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Επίσης, σήμερα το πρωί με νέα ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζει για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παρλληλα, οι πρέσβεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν σήμερα το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Παρά τις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η Άγκυρα συνεχίζει τις δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:

  • περικοπή κονδυλίων διεύρυνσης 145,8 εκ για το 2019
  • περικοπή επενδύσεων ΕΤΕπ
  • κατάργηση διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας σε οικονομία , ενέργεια, γεωργία και μεταφορές,
  • ακύρωση σχεδιαζόμενης συνόδου κορυφής,
  • μέτρα κατά εταιριών και προσώπων σε 2η φάση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ