Οικονομία

10 Ιουλίου 2019 16:17 Τελευταία ενημέρωση : 10 Ιουλίου 2019 19:20

Στον “πάγο” βάζει η Μέρκελ τις προσδοκίες για το ελληνικό χρέος

Text to Speech

Τι είπε η Καγκελάριος της Γερμανίας, ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενες ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Στον “πάγο” βάζει η Μέρκελ τις προσδοκίες για το ελληνικό χρέος

Δεν βλέπει λόγο για αλλαγή του πλαισίου προϋποθέσεων που έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς ο νέος Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια με την κ. Μέρκελ.

«Οι Υπουργοί Οικονομικών ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους, ότι κατ’ αρχάς το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση. Τώρα βεβαίως θα δούμε τι θα κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τι αιτήματα θα θέσει, αλλά έχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προ πάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό θα το δούμε τώρα, αλλά οι Υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ’ αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε.

AP - ΑΝΤΙ ΡΙΝΕ - ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Ο κ. Ρίνε, η χώρα του οποίου διατηρεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε για το ίδιο θέμα: «Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη και την περαιτέρω ανάπτυξή της, εμείς στην Φινλανδία έχουμε συζητήσει πολύ γι' αυτό το θέμα. Μια καλύτερη Ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί με το να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λάβαμε. Αυτές τις οποίες ήδη λάβαμε. Και μετά ερχόμαστε σε αυτό το σημείο όπου μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και στο πεδίο της Ευρωζώνης».

Πηγές Μαξίμου: Η Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από όσα προαναγγείλαμε

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα εξής με αφορμή τοποθέτηση της Άγγελας Μερκελ : «Η κ. Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019. Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επιτέλους στην χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων».

Μέρκελ

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την τελετή υποδοχής του Φινλανδού Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, η 64χρονη Καγκελάριος άρχισε και πάλι να τρέμει, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ