Καιρός

10 Ιουλίου 2019 17:08

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Αλλάζουν άρδην οι συνθήκες την Πέμπτη, με τον καύσωνα να δίνει την θέση του σε τοπικές καταιγίδες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Μετά από τα μπουρίνια το βράδυ της Τετάρτης, αλλάζει πρόσωπο ο καιρός, με περισσότερες συννεφιές, μπόρες και υποχώρηση του υδραργύρου κατά 8 με 10 βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι… τα ραντίσματα συνεχίζονται.

Tην Πέμπτη, στην Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές. Στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και την Κρήτη αναμένονται τα ίδια φαινόμενα, χωρίς μεγάλες εντάσεις. Η θερμοκρασία, σε σημαντική πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 19 έως 34 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν δυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, που αργότερα θα γυρίσουν σε βοριάδες, μέχρι 7 μποφόρ, με εξασθένηση.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 11/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, οι πληθυσμοί των εχθρών αυτή την εποχή, κυμαίνονται σε μέτρια – χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές. Κατά τόπους εντοπίζονται περιγραφές για Κοκκοειδή - ενώ σε παραθαλάσσιες περιοχές (Λεχαινά, Αιτωλικό) υπάρχει ελαφρώς πιο έντονη παρουσία του Αλευρώδη. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνεται τακτικός και επιμελής έλεγχος των οπωρώνων.

Στις περισσότερες περιοχές όπου έχουν γίνει οι πρώτες επεμβάσεις σχετικά με τον ψευδόκοκκο τα αποτελέσματα φαίνονται ικανοποιητικά. Στα σημεία επαφής του καρπού με το μίσχο, στις μασχάλες των κλαδιών και στα ίδια τα κλαδιά εμφανίζεται βαμβακώδες επίχρισμα στο οποίο διακρίνονται μικρά άσπρα ωοειδή έντομα. Η ποιότητα των καρπών υποβαθμίζεται αισθητά. Τα κοκκοείδη είναι φορείς διαφόρων ασθενειών. 

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά, επίσης, να ακολουθούνται καλλιεργητικά μέτρα που θα ευνοήσουν στον καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων. Όσον αφορά στα χημικά μέσα, δεν συστήνονται επεμβάσεις αυτή την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ