Κοινωνία

11 Ιουλίου 2019 10:29 Τελευταία ενημέρωση : 11 Ιουλίου 2019 18:52

Εικόνες χάους μετά την φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Νεκροί και πάνω από 100 οι τραυματίες από την θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική. Ανυπολόγιστες οι ζημιές, μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Εικόνες χάους μετά την φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική (βίντεο)
-

Το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε στο πέρασμά της η φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους, εκ των οποίων έξι τουρίστες - ανάμεσα τους δυο παιδιά - ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό σε δεκάδες ανθρώπους, αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας. 

Λίγο μετά τις 13:00 ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου ψαρά, εντόπισε ανοιχτά της Νέας Καλλικράτειας την 7η σορό.

Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον 'Αγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Τεράστιες είναι και οι καταστροφές στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας. 

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής, περιοχή που αυτήν την περίοδο σφύζει από παραθεριστές, ξένους και Έλληνες, ενώ πολυμελή συνεργεία της ΔΕΗ εξακολουθούν να φθάνουν στην περιοχή καταβάλλοντας προσπάθειες για να επανέλθει το ρεύμα. 

Χαλκιδική - αεροφωτογραφίες - καταιγίδα - καταστροφές

Εν τω μεταξύ, καθοδόν για τη Χαλκιδική βρίσκονται ηλεκτρογεννήτριες ισχύος 15 MW, οι οποίες αναμένεται να εγκατασταθούν το βράδυ και να τεθούν σε λειτουργία, ενώ άλλες ισχύος 15 MW, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα εγκατασταθούν το πρωί της Παρασκευής. Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που συντονίζει την προσπάθεια για ηλεκτροδότηση της Χαλκιδικής με όποια μέσα είναι διαθέσιμα, έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά στο δίκτυο υψηλής τάσης που προκλήθηκε από την κακοκαιρία. 

Σύφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο μετά από σύσκεψη αποφασίστηκε δυνάμεις του στρατού να συνδράμουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα όπως είπε θα μεταφερθούν και μηχανήματα του στρατού τα οποία θα βοηθήσουν σε κάθε ενέργεια αποκατάστασης των ζημιών στην περιοχή.  

Πολλές περιοχές της Χαλκιδικής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 9.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Χαλκιδική - καταστροφές - κακοκαιρία - ανεμος

Οι έξι ταυτοποιημένοι νεκροί είναι στο σύνολό τους αλλοδαποί που βρίσκονταν για διακοπές στη Χαλκιδική. Πρόκειται για ανδρόγυνο από την Τσεχία, ηλικίας 69 ετών η γυναίκα και 71 ετών ο άνδρας, που παραθέριζαν στη Σωζόπολη με τροχόσπιτο, μια 38χρονη Ρουμάνα με τον 8χρονο γιο της που καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν στα Νέα Πλάγια, όπως επίσης ένας 39χρονος από τη Ρωσία με το ηλικίας δύο ετών παιδί του, που καταπλακώθηκαν από δένδρο στη Νέα Ποτίδαια.

Στο νοσοκομείο Πολυγύρου νοσηλεύεται και ο Ρουμάνος τουρίστας που έχασε τη γυναίκα του και το παιδί του στα Νέα Πλάγια. Η κατάσταση της υγείας του ίδιου είναι καλή ο ίδιος όμως είναι συντετριμμένος. Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε στο GrTimes πώς την ώρα που συνέβαινε η τραγωδία και έχανε την  οικογένειά του εκείνος ήταν δίπλα τους, χωρίς όμως να καταφέρει δυστυχώς να τους σώσει.

Χαλκιδική - καταστροφές - κακοκαιρία - ανεμος

Δεκάδες είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής, έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, "Παπανικολάου", "Γεννηματάς" και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περίπου 120 πολίτες, είτε με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, είτε με δικά τους μέσα, ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Υγείας.

Επισήμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι νεκροί είναι έξι, εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο "Παπανικολάου", εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ. Επίσης, 12 τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου, ενώ πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" με ελαφρά τραύματα.

Την θλίψη του για τα θύματα που άφησε πίσω του το ισχυρό μπουρίνι πυο έπληξε την Χαλκιδική εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εύχεται και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. «Εκφράζω την οδύνη μου για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας στην Χαλκιδική και διαβιβάζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μου προς τις οικογένειές τους και τους οικείους τους. Στους δε νοσηλευόμενους τραυματίες εύχομαι όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάρρωση», αναφέρει στην δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», διαβεβαιώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας συγχρόνως συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες, από την κακοκαιρία που σάρωσε την Χαλκιδική.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Χαλκιδική, ενώ καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν σε επαφή με το κλιμάκιο των κυβερνητικών στελεχών που αναχώρησαν για την περιοχή. Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών στην περιοχή. Μάλιστα, ακύρωσε τις προγραμματισμένες επαφές που είχε για σήμερα το πρωί. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στην περιοχή τα ξημερώματα και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά.  Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την οδύνη του και  τόνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».

Χαλκιδική - καταστροφές - κακοκαιρία - ανεμος

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές  δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών ως εξής: Δήμος Νέας Προποντίδας: 200.000 €, Δήμος Κασσάνδρας: 200.000 € και Δήμος Σιθωνίας: 100.000 €.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αφού εξέφρασε την θλίψη του και την συμπαράσταση του στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, δήλωσε ότι «η αρμόδια Υπηρεσία έδωσε σαφείς κατευθύνσεις για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Κύρια ευθύνη μας είναι ο καθορισμός των αναγκών χρηματοδότησης για έργα αποκατάστασης ή ενέργειες ανακούφισης του τοπικών πληθυσμών, καθώς και η εκτίμηση της δυνατότητας κινητοποίησης αντίστοιχων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στη δυνατότητα έγκαιρης και εμπρόθεσμης υποβολής αιτήματος ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένιας σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι «τo Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις διπλωματικές αρχές άλλων κρατών σχετικά με την ταυτότητα των θυμάτων, την περίθαλψη τραυματιών και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην περιοχή».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Χαλκιδική και ανέφερε πως επισήμανε και στη νέα κυβέρνηση ότι απαιτείται συνεργασία, ώστε από μηδενική βάση να δημιουργηθεί ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σαράντα μηχανήματα έργου και περισσότερα από 100 άτομα προσωπικό της Περιφέρειας συνεχίζουν από χτες να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και των δήμων, ώστε να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η καθημερινότητα στη Χαλκιδική. Σχεδόν στο σύνολο του οδικού δικτύου αποκαταστάθηκαν οι ζημιές και τις επόμενες ώρες θα αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και στην περιοχή της Ποτίδαιας, όπου έπεσε πυλώνας της ΔΕΗ στο κεντρικό οδικό δίκτυο. 

Ο ΕΟΤ, σε ανακοίνωσή του εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων της 10ης Ιουλίου 2019» ενώ παράλληλα «εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες». 

Όπως σημειώνεται, «από τις πρώτες αυτοψίες, που διενήργησε  κλιμάκιο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού  Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, δεν διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές στις τουριστικές εγκαταστάσεις  της περιοχής. Οι ζημιές, που υπήρξαν, αφορούν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, επισκευάζονται σταδιακά και σύντομα αναμένεται η πλήρης  αποκατάσταση και η επιστροφή στην κανονικότητα». «Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ( Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων), η φονική καταστροφή προήλθε από ακραίο και πρωτοφανούς έντασης για τις συνήθεις  κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής καιρικό φαινόμενο». Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και οι 16  Υπηρεσίες Εξωτερικού του Οργανισμού βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και επικοινωνία με τις κατά τόπους αρχές, εντός και εκτός συνόρων ( Περιφέρειες, Πρεσβείες και Προξενεία), καθώς και με Tour Operators, που εδρεύουν στις περιοχές δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να συνδράμουν και να παράσχουν κάθε δυνατή ενημέρωση ή πληροφορία σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση  στην  πληγείσα περιοχή».

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο από την φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο 1,5 λεπτού που δείχνει την φονική θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική.

Το βίντεο μεταδόθηκε από το north meteo και με την βοήθεια timelapse φαίνεται η εξέλιξη του ακραίου φαινομένου που άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές.

Οι εικόνες από την ώρα της θεομηνίας που έχουν καταγραφεί σε βίντεο είναι σοκαριστικές. Στο παρακάτω βίντεο θαμώνες καφετέριας προσπαθούν να προστατευθούν από τον μανιασμένο άνεμο στη Χαλκιδική. 

Στο μεταξύ, έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τον νομό Ημαθίας, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου αναφέρθηκαν πτώσεις δένδρων, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές του νομού.

Πάνω από 600 κλήσεις για βοήθεια δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος κλήθηκαν να συνδράμουν σε επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, κυρίως κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, και συγκεκριμένα:

  • στο νομό Χαλκιδικής, έχουμε δεχτεί συνολικά 600 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 87 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 37 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα,
  • στο νομό Θεσσαλονίκης, έχουμε δεχτεί συνολικά 345 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 20 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 7 οχήματα,
  • στο νομό Ημαθίας, έχουμε δεχτεί 90 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 45 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Χαλκιδική - καταστροφές - κακοκαιρία - ανεμος

Χαλκιδική - καταστροφές - κακοκαιρία - ανεμος

Χαλκιδική - καταστροφές - κακοκαιρία - ανεμος

Χαλκιδική - καταστροφές - κακοκαιρία - ανεμος

Χαλκιδική - καταστροφές - κακοκαιρία - ανεμος

Χαλκιδική - καταστροφές - κακοκαιρία - ανεμος

Χαλκιδική - καταστροφές - κακοκαιρία - ανεμος