Κοινωνία

11 Ιουλίου 2019 22:55

Νεκροί, τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές από την θεομηνία στην Χαλκιδική (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Εικόνες "αποκάλυψης" από την φονική κακοκαιρία. "Μάχη" με τον χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών. Αγωνία για τον τουρισμό.

Νεκροί, τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές από την θεομηνία στην Χαλκιδική (βίντεο)
-

Επτά νεκροί, αναμεσά τους δύο παιδιά, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της χθεσινής φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, που σήμερα μετρά τις πληγές της.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές δίνουν μάχη για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με το νερό.

Υπουργοί της κυβέρνησης βρέθηκαν στην περιοχή για να συντονίσουν τις προσπάθειες, κι ενώ ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την επόμενη μέρα της καταστροφής δίνεται μάχη με το χρόνο για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των υποδομών, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, αφού σήμερα, πολλοί τουρίστες επέλεξαν να αποχωρήσουν από την περιοχή: Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μποτιλιάρισμα από νωρίς το πρωί. 

Η νεότερη ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ 

Σε συνέχεια της ενημέρωσης για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτροδότησης σε πάρα πολλές περιοχές στη Β. Ελλάδα, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων του, έχουν αποκατασταθεί οι εκτεταμένες ζημιές σε όλους τους νομούς, ενώ σε ότι αφορά στο Νομό Χαλκιδικής, η πρόοδος των εργασιών έχει ως εξής:

Στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικότερα στο Ανατολικό και Κεντρικό τμήμα της καθώς και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ώρες.

Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του Υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέση Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα με επάρκεια υλικών και εξοπλισμού, ξεκινώντας την επιθεώρηση και προχωρώντας σταδιακά στην αποκατάσταση των πολύ μεγάλης κλίμακας ζημιών στο Δίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κακοκαιρία προκάλεσε την μερική ή ολική καταστροφή περίπου 300 στύλων λόγω πτώσης κλαδιών, δένδρων και άλλων αντικειμένων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανος Οκταποδάς και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου κ. Ηρακλής Μενεγάτος έχουν μεταβεί στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και το συντονισμό όλων των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών με σχέδιο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλες τις πληγείσες περιοχές και εφιστά για μια ακόμη φορά την προσοχή στους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένους στύλους, καλώδια, αγωγούς κλπ), να απομακρυνθούν και να μην έρθουν σε επαφή.

ΠΟΞ: Χωρίς προβλήματα η διαμονή των τουριστών 

Η ΠΟΞ ωστόσο επισημαίνει ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στη διαμονή των τουριστών, καθώς δεν έχουν σημειωθεί ζημιές σε δωμάτια ξενοδοχείων, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους μονάδων που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία των Ξενοδόχων ζητά την άμεση και γρήγορη αποκατάσταση των καταστροφών από τη θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική.

Με δήλωσή του ο πρόεδρός της, Γρηγόρης Τάσιος, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ υπογραμμίζει πως «οι ξενοδοχειακές κτιριακές υποδομές της Χαλκιδικής άντεξαν, διότι είναι σύγχρονες και ασφαλείς για τους τουρίστες».

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν

Οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων είναι συγκλονιστικές για όσα έζησαν ενώ οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται επί ποδός, είναι στο μάξιμουμ. Μεγάλο παραμένει το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Ποια είναι τα επτά θύματα της φονικής κακοκαιρίας

Τελευταίο θύμα της φονικής κακοκαιρίας ήταν ο 62χρονος ψαράς, που παρέμενε αγνοούμενος από το βράδυ της Τετάρτης. Ο ψαράς εντοπίστηκε 6 ναυτικά μίλια από την ακτή, ανάμεσα στη Σωζόπολη και στη Νέα Καλλικράτεια. 

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται μια 54χρονη μητέρα από τη Ρουμανία και ο 9χρονος γιος της, που έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλαγιά, όταν ο τυφώνας παρέσυρε το στέγαστρο κάτω από το οποίο βρίσκονταν στην παραλία. Η μητέρα καταπλακώθηκε, ενώ ο 8χρονος φέρεται ότι έχασε τη ζωή του όταν ο αέρας τον σήκωσε ψηλά και τον πέταξε με δύναμη στην απέναντι τζαμαρία ενώ προσπαθούσε να τρέξει για να σωθεί.

Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δίχρονος γιος έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν περνώντας σε περιοχή με δέντρα στη Νέα Ποτίδαια. 
Τη λίστα των νεκρών συμπληρώνουν δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, 72 και 70 ετών, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο τροχόσπιτό τους, που σήκωσε ο αέρας. 

Στο νοσοκομείο Πολυγύρου νοσηλεύεται και ο Ρουμάνος τουρίστας που έχασε τη γυναίκα του και το παιδί του στα Νέα Πλάγια. Η κατάσταση της υγείας του ίδιου είναι καλή ο ίδιος όμως είναι συντετριμμένος. Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε στο GrTimes πώς την ώρα που συνέβαινε η τραγωδία και έχανε την  οικογένειά του εκείνος ήταν δίπλα τους, χωρίς όμως να καταφέρει δυστυχώς να τους σώσει.


ΓΓΠΠ: Κάνουμε αγώνα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική μέσα στο επόμενο 24ωρο

H αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική συζητήθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Μουδανιών υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των διευθύνοντων συμβούλων του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ.

Για πρωτόγνωρο φαινόμενο στο οποίο συνέπεσαν η μεγαλύτερη καταιγίδα των τελευταίων 35 χρόνων στην περιοχή και η μεγαλύτερη βλάβη δικτύου στην ιστορία της ΔΕΗ έκανε λόγο ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Κάνουμε αγώνα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το επόμενο 24ωρο, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν για 72 ώρες”, τόνισε. Όπως επισήμανε, πέντε πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ ουσιαστικά καταστράφηκαν και τα συνεργεία θα συνεχίσουν να δουλεύουν όλο το βράδυ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο καθαρισμός του οδικού δικτύου έχει ολοκληρωθεί δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης,

Πρόσθεσε, δε, ότι αύριο οι μηχανικοί της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν ελέγχους σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Τα νεότερα μέτρα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών

Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

Επίσης, δρομολογήθηκε για αύριο η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση. Για τις 19:30, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης της κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.

Πέτσας: Άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και επούλωσης των πληγών

Την άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης στους συγγενείς των θυμάτων και τη συμπαράσταση στους πληγέντες, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων μετά τη θεομηνία.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι τέσσερις υπήκοοι ξένων χωρών, και 23 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στο χρονικό των κινήσεων της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε χθες στις 5:57 το απόγευμα δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων και οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες σε τέσσερις γλώσσες. Παράλληλα, κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ 40 οχήματα και 100 άτομα διέθεσε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι περισσότερες καταστροφές οφείλονται σε πτώσεις δένδρων από τις καταιγίδες, καθώς η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε εντολή σε κλιμάκιο υπουργών να μεταβεί στην περιοχή. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκος, Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου. Παράλληλα, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών. Ο υπουργός συντόνιζε μέχρι τις 2:00 τις ενέργειες από την Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων στις 6:00.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε -μέσω του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια- ενημέρωση για τα θύματα. Κλιμάκια του ΕΛΓΑ, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, μετέβησαν για εκτίμηση των ζημιών στις περιοχές της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, της Ημαθίας και της Λάρισσας. Ακόμη, ο στρατός συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου και των υποδομών. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών στις περιουσίες αλλά και στις δημόσιες υποδομές. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είναι σε επαφή με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Η ηλεκτροδότηση ήδη αποκαταστάθηκε σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης από τα μεσάνυχτα και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο, 13 Ιουλίου, παρά τα μεγάλα προβλήματα.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός 112 για την έκτακτη ενημέρωση των πολιτών. Υπογράμμισε πως η ενεργοποίηση του αριθμού αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και ότι θα υπάρξει σύσκεψη με τους υπευθύνους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ώστε αύριο να γίνει πειραματική δοκιμή του αριθμού.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών και εφόσον χρειαστεί να γίνει χρήση του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού, κονδύλια για έκτακτες ανάγκες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, ακόμη, ότι αυτό που επείγει είναι η αναδιοργάνωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και η έκδοση επιχειρησιακών σχεδίων. Ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος θα είναι ο επόμενος γγ έχει εγκατασταθεί στη Χαλκιδική για να συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες στο επιχειρησιακό πεδίο.

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις ουσιαστικά και δεν κάνουμε επικοινωνιακά σόου. Το αν θα πάει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα», τόνισε.

Κλείνοντας την ενημέρωσή του, ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στους πολίτες να ενημερώνονται από τα πανελλαδικά και τοπικά δίκτυα για τα καιρικά φαινόμενα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου έκανε λόγο για πρωτοφανές φαινόμενο στην περιοχή και εξέφρασε την θλίψη του, την αλληλεγγύη του και την συμπαράστασή του στα θύματα της κακοκαιρίας. Σχετικά με το θέμα της ηλεκτροδότησης ο κ. Τζιτζικώστας εκτίμησε πως μέχρι αύριο το απόγευμα θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα σε όλες οι περιοχές.

Ο ΕΟΤ, σε ανακοίνωσή του εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων της 10ης Ιουλίου 2019» ενώ παράλληλα «εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Τουριστική καμπάνια - «αστραπή» για τη Χαλκιδική

Tην προβολή της Χαλκιδικής στο εξωτερικό από τη Δευτέρα κιόλας, με την πρόσκληση ξένων δημοσιογράφων ζήτησαν από το νέο υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη οι φορείς του κλάδου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Portes» της Κασσάνδρας.

Ο κ. Θεοχάρης που παραμένει στην περιοχή αύριο το πρωί θα επισκεφθεί τους τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου, θέλοντας έτσι έμπρακτα να δείξει το ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας για όσους πλήγηκαν από τη θεομηνία της Τετάρτης.

Οι φορείς ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων για να βοηθηθεί η τουριστική Χαλκιδική και η τοπική οικονομία.

Χάρης Θεοχάρης - σύσκεψη - ξενοδοχείο

«Ζητήσαμε από τον Υπουργό, από Δευτέρα, με την πρόσκληση ξένων δημοσιογράφων, να αρχίσει μία προσπάθεια προβολής της περιοχής μας εάν βεβαίως στις ημέρες που μεσολαβούν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης», δήλωσε στο GrTimes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και της ΠΟΞ κ. Τάσιος.

Τέτοια προγράμματα , τα λεγόμενα fam trips, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ΕΟΤ, το υπουργείο Τουρισμού αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης ζητήθηκε από τον κ. Θεοχάρη να παρέμβει προς τους συναδέλφους του και αρμόδιους υπουργούς, για να επιλυθεί τάχιστα το θέμα της ηλεκτροδότησης. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων, των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, των κάμπινγκ, τουριστικοί πράκτορες, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας αρμόδιος για τον Τουρισμό κ. Αλ. Θάνος και η περιφερειακή σύμβουλος Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου.

Χάρης Θεοχάρης - σύσκεψη - ξενοδοχείο

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο από την φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο 1,5 λεπτού που δείχνει την φονική θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική.

Το βίντεο μεταδόθηκε από το north meteo και με την βοήθεια timelapse φαίνεται η εξέλιξη του ακραίου φαινομένου που άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές.

Πυροσβεστική: Ο απολογισμός της κακοκαιρίας

Σε νεώτερο απολογισμό δράσης της, από τις 15:30 χθες το μεσημέρι όταν η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού οπότε με εντολή του αρχηγού του Σώματος ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της με διασπορά οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή όπου αναμένονταν και τελικά εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα στους Νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, οι κλήσεις ήταν 1.045, κινητοποιήθηκαν 142 πυροσβέστες και 54 οχήματα.