Quantcast

Πολιτική

12 Ιουλίου 2019 12:09 Τελευταία ενημέρωση : 12 Ιουλίου 2019 21:19

Μπαράζ προκλητικών NAVTEX και δηλώσεων από την Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Μέσα σε δύο μέρες η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση τριών NAVTEX. «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας στην Α. Μεσόγειο» διαμηνύει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Μπαράζ προκλητικών NAVTEX και δηλώσεων από την Τουρκία

Στην έκδοση τριών προκλητικών NAVTEX προχώρησε μέσα σε ένα 48ωρο η Άγκυρα, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις της σε μια κρίσιμη περίοδο στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την πρώτη NAVTEX την Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πυρά σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες στις 20 και 29 Ιουλίου και στις 8 Αυγούστου. Η δεύτερη NAVTEX προβλέπει ναυτικά γυμνάσια και εκπαιδευτικές ασκήσεις στις 24 και 26 Ιουλίου, αλλά και στις 2 και 6 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να «προστατέψει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι “είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί κάποιων μέσων ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα ότι με την επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2019 η Τουρκία έχασε 92 χιλιάδες χλμ υφαλοκρηπίδας και την κυριαρχία κάποιων νησιών».

«Αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί οι οποίοι πηγάζουν από μεγάλη έλλειψη γνώσης ή εσκεμμένη διαστρέβλωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η κυβέρνησή μας είναι πλήρως αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η στάση μας σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας έχει κατατεθεί στα ΗΕ από το 2004 μέχρι σήμερα με διάφορες αφορμές. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση μας αυτή η οποία αποτελεί εθνική κρατική πολιτική», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε λανθασμένη οποιαδήποτε τιμωρητική κίνηση της Ευρώπης εναντίον της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας ότι η Κύπρος μπήκε παράνομα στην ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι η Ε/κ πλευρά είναι φημισμένη ότι δεν κρατάει το λόγο της. Για την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι διεξάγουν δραστηριότητες για την προστασία των δικαιωμάτων τους ενάντια στις μονομερείς δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατία και ότι όσο η Ελληνοτουρκική πλευρά δεν δίνει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, τα γεωτρύπανα τους Γιαβούζ και Φατίχ θα συνεχίζουν τις εργασίες τους.

Σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τουρκίας είναι το θέμα των μέτρων που εξετάζει να επιβάλει εναντίον τους η Ε.Ε, με τον τουρκικό Τύπο να είναι έντονα επικριτικός εναντίον των Βρυξελλών για το θέμα, που το αντιλαμβάνονται και το πωλούν στον κόσμο τους ως πόλεμο εναντίον της χώρας τους. «Άντε από δω Ευρώπη», «Δεν βγάζετε άχνα όταν η Κύπρος και η Ελλάδα πραγματοποιούν γεωτρήσεις» και «Διπλοπρόσωπη Ευρώπη» είναι μερικοί από τους τίτλους τους.

Όσον αφορά στο πεδίο των προκλήσεων, Φατίχ και Γιαβούζ συνεχίζουν να βρίσκονται εντός κυπριακής ΑΟΖ, όπως και το Barbaros, έχοντας μάλιστα όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1 Κύπρου δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει μεγάλο μέρος των κυπριακών αδειοδοτημένων τεμαχίων ένα και οκτώ, για την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι παρελήφθησαν από την Άγκυρα σήμερα τα πρώτα τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ