Πολιτική

12 Ιουλίου 2019 12:58

Πέθανε ο Γιώργος Αναστασόπουλος

Διάβασέ μου το...

Υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία, τη δημοσιογραφία και την πολιτική, επί σειρά ετών.

Πέθανε ο Γιώργος Αναστασόπουλος
-

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιώργος Αναστασόπουλος.

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου 1935 και ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών.

Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτικό Δίκαιο στο King’s College στο Λονδίνο.

Εργάσθηκε επί 30 χρόνια ως δημοσιογράφος στην «Καθημερινή», τη «Μεσημβρινή», όπου ήταν διευθυντής, τη «Βραδυνή» και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στην τηλεόραση.

Επίσης, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων την περίοδο 1974 έως το 1981.

Εξελέγη Πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών από το 1976 έως το 1984 και χρημάτισε υπηρεσιακός Υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Ράλλη.

Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1984–1999 και εξελέγη τέσσερις φορές (1989-1999) μεταξύ των πρώτων Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2002, εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το 2003, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμορφωτικού Ιδρύματος που διοικεί τα Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2004 ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO και από τον Οκτώβριο του 2007 και για δύο έτη πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO.

Ειλικρινή συλλυπητήρια απο την ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Γιώργου Αναστασόπουλου. Ως δημοσιογράφος υπηρέτησε το λειτούργημα της ενημέρωσης με σπάνιο επαγγελματισμό και ήθος, ως διευθυντής Μέσων Ενημέρωσης υπήρξε πραγματικός δάσκαλος, ενώ υπήρξε και υποδειγματικός Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στις κορυφαίες θέσεις του ευρωκοινοβουλίου, ενώ και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσέφερε πολλά στην Παράταξη και την Πατρίδα μας. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με θλίψη τον θάνατο του δημοσιογράφου, πρώην Προέδρου της ΕΣΗΕΑ, πολιτικού και διπλωμάτη Γεωργίου Αναστασόπουλου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 84 ετών.

Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκριτικό δίκαιο στον King's College του Λονδίνου και δημοσιογραφία στο Medill School of Journalism του Northwestern University ΗΠΑ.

Γόνος δημοσιογραφικής οικογένειας, ο Γιώργος Αναστασόπουλος αποφάσισε από νωρίς να ακολουθήσει το δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Από το 1953 έως το 1974 εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Μεσημβρινή», «Ναυτεμπορική» «Βραδυνή» καθώς επίσης, σε περιοδικά και στην τηλεόραση. Την περίοδο 1974-1981 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και από το 1983 έως το 1984 Διευθυντής της εφημερίδας «Μεσημβρινή».

Η εκλογή του ως μέλους, το 1974, και στη συνέχεια ως Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1975, συνέπεσε με τις μεγάλες απεργίες των δημοσιογράφων τη δεκαετία του 1970, στις οποίες πρωτοστάτησε μαζί με τον αείμνηστο τότε πρόεδρο Σπύρο Γιαννάτο. Το 1976 εξελέγη Πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, θέση την οποία κατείχε έως το 1984, σημειώνοντας μία πετυχημένη και ευδόκιμη πορεία υπέρ των συμφερόντων του δημοσιογραφικού κλάδου.

Ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και μόνιμος εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ στις διεθνείς δημοσιογραφικές συναντήσεις, καλλιέργησε και στήριξε τη συνεργασία με τις ισχυρές δημοσιογραφικές Ενώσεις του νότου, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία καθώς και με τις αγγλοσαξονικές Ενώσεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και των ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμενε στις επάλξεις και στήριζε την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών σε κάθε δίκαιο αίτημά της.

Διετέλεσε υπηρεσιακός Υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή (1977) και Γεωργίου Ράλλη (1981).
Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος διετέλεσε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1984-1999 και εξελέγη τέσσερις φορές (1989-1999) μεταξύ των πρώτων Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Το 2002, εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το 2003 Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Επιμορφωτικού Ιδρύματος που διοικεί τα Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού. Από τον Σεπτέμβριο του 2004 ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO και από τον Οκτώβριο του 2007 και για δύο έτη πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO.
Συνέγραψε τα έργα: «Η πρόκληση του 1992», «Οριζόντια παραγωγή» 1994, «Τάσεις εν όψει της διακυβερνητικής διασκέψεως» 1995.
Είχε λάβει τις τιμητικές διακρίσεις του Ταξιάρχη Τάγματος Αξίας Ιταλικής Δημοκρατίας, ανώτατου Ταξιάρχη Αιγύπτου, Πορτογαλίας, Γερμανίας, Αργεντινής και άλλες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα τη σύζυγο, τα αγαπημένα του παιδιά και τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, που κόσμησε με το κύρος, το ήθος και την αξία του την δημοσιογραφική οικογένεια.

Η κηδεία του Γεωργίου Αναστασόπουλου θα γίνει την Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, στις 11.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος στο Κοιμητήριο Κηφισιάς.
Από σήμερα έως την Τρίτη, 16/7/19, η ΕΣΗΕΑ, ως ένδειξη πένθους και για να τιμήσει τη μνήμη του πρώην Προέδρου της, έχει μεσίστια αναρτημένες τις σημαίες της, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, επί της οδού Ακαδημίας.

Παράκληση της οικογενείας, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο Αρωγής Σύλλογο Γονέων Αυτιστικών Ατόμων η «ΑΧΤΙΔΑ» (Αρ. Λογ/μού ALPHA BANK GR5601407070707002786010640).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ