Καιρός

12 Ιουλίου 2019 17:22

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Άστατες οι συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας το Σαββατοκύριακο. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Ευμετάβλητος σε αρκετές περιοχές θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο.

Το Σάββατο, στην Θεσσαλία, στην Μακεδονία, στο βόρειο Αιγαίο και σταδιακά στα υπόλοιπα ηπειρωτικά αναμένονται νεφώσεις, που θα πυκνώσουν, με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες, με ένταση των φαινομένων για λίγο το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές, γενικά αίθριος θα διατηρηθεί ο ουρανός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 19 έως 33 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί-βορειοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ, στα Δωδεκάνησα έως 6 μποφόρ

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 13/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Με στόχο την ενημέρωσή των παραγωγών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, αναφέρει ότι διαπιστώθηκε η έναρξη της πτήσης του εντόμου φέτος στους Ν. Δράμας, Σερρών και Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, η οποία έγινε αργότερα περίπου κατά 7 -10 ημέρες, καθώς και οι πληθυσμοί ενηλίκων είναι περιορισμένοι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά στους παραγωγούς να παρατηρούν με προσοχή τις καλλιέργειες αραβοσίτου για πιθανά συμπτώματα προσβολής από το συγκεκριμένο έντομο. Σε καλλιέργειες με στάδιο ανάπτυξης κοντά στην ολοκλήρωση της άνθησης (>70% γονιμοποίησης) δεν υφίσταται ουσιαστικός κίνδυνος ελλιπούς καρπόδεσης, ακόμη και υπό υψηλούς πληθυσμούς ενηλίκων του εντόμου.

Στις περιοχές που παρατηρούνται έντονα συμπτώματα, τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης και είναι τεχνικά εφικτό, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός, μόνον εφόσον πληρούνται όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Υψηλός πληθυσμός ενηλίκων κατά τη γονιμοποίηση (>5 – 10 ενήλικα ανά φυτό κατά μέσο όρο) και 
  • Μήκος στύλων (μετάξινα νημάτια) <1,5 εκατοστά στο 50% των σπαδίκων της καλλιέργειας και 
  • Υπάρχει αδυναμία ικανοποιητικού ποτίσματος. Για την εκτίμηση αυτή απαιτείται αντιπροσωπευτική δειγματοληψία στον αγρό.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά, ως ουσιώδες καλλιεργητικό μέτρο στο στάδιο αυτό της καλλιέργειας, την επάρκεια αρδευτικού νερού ώστε τα φυτά να αναπληρώνουν τόσο τις προσβεβλημένες ρίζες από τις προνύμφες, όσο και τυχόν προσβεβλημένους στύλους από ενήλικα (συνεχής αύξηση των στυλών του σπάδικα). Σε καλλιέργειες με στάδιο ανάπτυξης κοντά στην ολοκλήρωση της άνθησης (>70% γονιμοποίησης) δεν υφίσταται ουσιαστικός κίνδυνος ελλιπούς καρπόδεσης, ακόμη και από υψηλούς πληθυσμούς ενηλίκων του εντόμου. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ