Οικονομία

12 Ιουλίου 2019 20:00

ΕΛΓΑ: μεγάλες οι ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία (πίνακας)

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες. Πόσα στρέμματα έχουν καταστραφεί. Ποιους Δήμους κήρυξε η ΓΓΠΠ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΕΛΓΑ: μεγάλες οι ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία (πίνακας)
-

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες σε όλες τις πληγείσες, από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιοχές, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

Ο Υπουργός Μάκης Βορίδης, σε σχετικές δηλώσεις του επεσήμανε ότι «έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής».

Παράλληλα, πρόσθεσε, για μια ακόμη φορά, ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής», διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό» ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα». 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το μεσημέρι της Παρασκευής (12/7/2019) πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας. Η έκταση σε στρέμματα των πληγεισών περιοχών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 378.500. 

Ακολουθεί πίνακας με τις εκτάσεις και τις πληγείσες περιοχές ανά περιφερειακή ενότητα:

ΕΛΓΑ - ζημιές - πίνακας

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, κήρυξε τους Δήμους Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, ριπαίοι θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν στις 10-07-2019 στις παραπάνω περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ