Καιρός

14 Ιουλίου 2019 17:33

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Από τον δυνατό καύσωνα, στους καταστροφικούς υδροστρόβιλους και από το δυνατό μελτέμι, στις δασικές πυρκαγιές, κινείται και φέτος, το κατά τα άλλα πολυπόθητο Καλοκαίρι.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε λίγες νεφώσεις που σταδιακά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες και την Κρήτη θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές και κυρίως στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας, σποραδικές καταιγίδες με εξασθένηση τη νύχτα.

Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 15  έως 31 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 19 έως 32 και στα νησιά από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4, τοπικά έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια θα γυρίσουν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 15/7/2019


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, στη μεσοπρώιμη ζώνη του νομού Ηρακλείου-Λασιθίου και σε αμπελώνες της περιοχής, η 3η γενιά της ευδεμίδας ξεκίνησε. Διαπιστώνονται οι πρώτες αραιές ωοτοκίες και οι πρώτες νεαρές προνύμφες θα εκκολαφθούν από τις 14 Ιουλίου και μετά. 

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε αμπέλια των παραπάνω περιοχών να ξεκινήσει η προστασία στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης :  

•Επιτραπέζια : 14 – 16 Ιουλίου.

•Σουλτανίνα – οινάμπελα : 16 - 18 Ιουλίου.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν συνιστάται οι ψεκασμοί να γίνονται αργά το απόγευμα, κοντά στο σούρουπο.

Σημειώνεται ότι οι προσβολές από τις προνύμφες της 3ης γενιάς συνδέονται με σήψεις στα σταφύλια. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται. Λόγω της ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης χρειάζεται προσοχή ώστε το ψεκαστικό υγρό να φθάσει σε όλα τα σταφύλια. Θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι χειρισμοί στη βλάστηση ώστε να εξασφαλίζεται η καλή κάλυψη όλων των σταφυλιών.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ