Πολιτική

15 Ιουλίου 2019 07:33 Τελευταία ενημέρωση : 15 Ιουλίου 2019 13:49

Η Ευρώπη αποφασίζει κυρώσεις για τις τουρκικές προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Συνάντηση Δένδια-Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες. Οι πάρανομες ενέργειες της Τουρκίας και οι πιθανές κυρώσεις "επί τάπητος". Ανένδοτος ο Ερντογάν...

Η Ευρώπη αποφασίζει κυρώσεις για τις τουρκικές προκλήσεις
-

Της Μαρίας Αρώνη

Την οριστικοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να επικυρώσουν οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε διμερή συνάντηση σήμερα το πρωί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα σε διπλωματικό επίπεδο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μια ευρεία συναίνεση για την επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων αλλάκαι προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι θα υπάρξουν και περαιτέρω κυρώσεις αν δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής και οι οποίες αναμένεται να επικυρωθούν τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, είναι οι εξής:

  • το «πάγωμα» της χορήγησης προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019,
  • η αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία,
  • το «παγώμα» των συζητήσεων για την υπογραφή νέας συμφωνίας στο τομέα των αερομεταφορών,
  • η αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, στη δήλωση που θα υιοθετήσουν σήμερα, αναμένεται να εκφράζουν την ετοιμότητα της ΕΕ να επιβάλει, σε ένα δεύτερο στάδιο και αν αυτό κριθεί αναγκαίο, πρόσθετα “στοχευμένα μέτρα” εναντίον της Τουρκίας. Ο όρος “στοχευμένα μέτρα” σημαίνει κυρώσεις εναντίον προσώπων και επιχειρήσεων, τουρκικών και ξένων, οι οποίες εμπλέκονται στις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απο την πλευρά του, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει, κατηγορώντας την Κύπρο και την Ελλάδα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ