Οικονομία

15 Ιουλίου 2019 11:33

CNBC: O Τσακαλώτος “διεκδικεί” την θέση της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Διάβασέ μου το...

Νέο επικεφαλής αναζητά το Ταμείο, μετά την επερχόμενη ανάληψη της Διοίκησης της ΕΚΤ από την πρώην «ισχυρά κυρία» του ΔΝΤ.

CNBC: O Τσακαλώτος “διεκδικεί” την θέση της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ
-

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιλογή του νέου Γενικού Διευθυντή του, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να αποχωρήσει από το Ταμείο σε λίγους μήνες.

Η Ευρώπη θέλει να είναι από τα «σπλάχνα» της ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, το οποίο παραθέτει μεταξύ άλλων ονομάτων που θεωρούνται ως πιθανοί διάδοχοι, και αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Αυτό που θέλουμε στη Γαλλία είναι πρώτο να έχουμε έναν υποψήφιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να μπορεί να διαδεχθεί την Λαγκαρντ Lagarde ως επικεφαλής του ΔΝΤ, δεύτερο θέλουμε να μπορέσουμε να λάβουμε άμεσα την απόφαση, τρίτον θέλουμε να είναι μοναδικός υποψήφιος, που θα παρουσιαστεί από την ΕΕ, χωρίς άσκοπες αντιπαλότητες», δήλωσε ο Μπρούνο Λεμερ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η Λαγκάρντ αποφάσισε να αναστείλει τον ρόλο της ως επικεφαλής, αμέσως μόλις οι επικεφαλής των 28 της ΕΕ ότι θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της ΕΚΤ. Οι διεργασίες πάντως για την αντικατάστασή της στο ΔΝΤ θα ξεκινήσουν αφού υποβάλλει και επίσημα την παραίτησή της. Προτού αναλάβει τη νέα της θέση, η Λαγκάρντ πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών στους επόμενους μήνες.

Κάποιοι από εκείνους που ακούγονται για τη θέση του νέου επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με το CNBC, είναι:

  • Ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, που είναι Καναδός πολίτης, αλλά έχει ιρλανδικό και αγγλικό διαβατήριο.
  • Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, , πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρώην πρόεδρος του Eurogroup.
  • Ο Μάριο Ντράγκι, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ και Ιταλός.
  • Ο Μπενουά Κερέ, μέλος στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ του οποίου η θητεία λήγει τον Δεκέμβριο.
  • Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και τωρινός πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου.
  • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ο οποίος εφάρμοσε το γ΄ πρόγραμμα διάσωσης.

Αν τελικά η Λαγκάρντ τεθεί επικεφαλής της ΕΚΤ τότε θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, Αυτό δίνει περιθώριο λίγων μηνών στο ΔΝΤ για να επιλέξει τον επόμενο επικεφαλής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ