Πολιτική

15 Ιουλίου 2019 12:51 Τελευταία ενημέρωση : 15 Ιουλίου 2019 19:38

Αβραμόπουλος: θα τηρηθεί καλύτερα η γραμμή της ΕΕ για το Προσφυγικό

Διάβασέ μου το...

Οι εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Χρυσοϊδη-Κουμουτσάκο-Πλακιωτάκη και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, στην πρώτη θεσμική συνάντηση με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Αβραμόπουλος: θα τηρηθεί καλύτερα η γραμμή της ΕΕ για το Προσφυγικό
-

Στην πρώτη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στην Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κυριάρχησαν τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ενόψει και της άτυπης συνόδου στο Ελσίνκι.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών, παρουσιάστηκε, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, όπου κάτω από τον απόλυτο έλεγχο παρατηρούνται ροές τον τελευταίο καιρό.

Σε δήλωσή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαιώσεις πως η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συνεχής. «Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον. Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης», τόνισε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

«Με τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι βέβαιο ότι -και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης- η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελεσματική και ακόμη πιο κοντά σε όσα οι χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει. Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της είναι η Ευρώπη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη.

«Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση και θετική προδιάθεση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε, στη δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

  1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
  2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποί-ηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.
  3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
  4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
  5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.
  6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

«Οι σημερινές Κυβερνητικές ανακοινώσεις για το Μεταναστευτικό δεν περιέχουν παρά μόνο οριακές αλλαγές- ασπιρίνες, στις πολιτικές που ασκούνται ως σήμερα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. 

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «για αυτό εξ’ άλλου και ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τα βρήκε όλα «εν τάξει» στην Μόρια. Συγκεκριμένα:

  • Η αναγκαία αποσυμφόρηση των νησιών παραπέμπεται στο αβέβαιο μέλλον.
  • Δεν υπάρχει κριτική αποτίμηση των προβλημάτων από την συμφωνία «Ε.Ε. – Τουρκίας», αλλά επιμένει η Κυβέρνηση στην πιστή εφαρμογή της.
  • Είναι αναγκαίο επίσης να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην φύλαξη των συνόρων μας, με την συμβολή της Ε.Ε.
  • Είναι θετική η δέσμευση για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για πρόσφυγες-μετανάστες, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις δράσεις κοινωνικής ένταξής τους.
  • Τέλος «ξεχνά» η Κυβέρνηση ότι βασικός εθνικός στόχος για την διαχείριση του προσφυγικού, είναι η αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου και η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., στο θέμα του προσφυγικού.

Η Κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ώρα για αποφάσεις, ενέργειες, αποτελέσματα και όχι μόνο για εξαγγελίες-ευχολόγια. Και ειδικά για το Μεταναστευτικό αποτελεί λάθος η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Γιατί η μεταναστευτική πολιτική δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης, αλλά και ειδικών πολιτικών ενσωμάτωσης των μεταναστών, είναι θέμα δικαιωμάτων και εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει και το ΚΚΕ με αφορμή τις κινήσεις της για το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την πολιτική ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, πατώντας πάνω στην απάνθρωπη και εκρηκτική κατάσταση που διαμόρφωσαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι αποφάσεις της ΕΕ. Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το σύνολο των κατασταλτικών πολιτικών της ΕΕ, ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα σε κολαστήρια τύπου Μόριας, η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής σε ρόλο χωροφύλακα των συνόρων, η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν στον ξεριζωμό εκατομμύρια ανθρώπους, είναι το κοινό έδαφος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο προετοιμάζεται η νέα επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην αρμοδιότητα του οποίου μεταφέρθηκαν όλα τα ζητήματα, που αφορούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό, μόνο καλά λόγια είχε να πει για την διαχείριση της βαρβαρότητας στη Μόρια από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ, μέσα κι έξω από τη Βουλή, με τις δυνάμεις του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα αντιπαλέψει κάθε νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, όπως η ανάλγητη ανάκληση από  τον υπουργό Βρούτση της εγκυκλίου που αφορούσε την όποια – ούτως ή άλλως – προβληματική πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσω της απόκτησης ΑΜΚΑ. Θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια hotspots. Για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, κόντρα σε Σένγκεν και Δουβλίνο. Για άδειες διαμονής όσων ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία. Για ισότιμα δικαιώματα. Για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του κοινωνικοοικονομικού συστήματος της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που ευθύνονται για τη φτώχεια, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, τη μετανάστευση και την προσφυγιά». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ