Καιρός

15 Ιουλίου 2019 17:15

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Έντονα φαινόμενα σε πολλές περιοχές φέρνει, τις επόμενες ημέρες, ο «Αντίνοος». Οδηγίες για τους καλλιεργητές από τους ειδικούς.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Ο παράλογος για την εποχή καιρός, με βροχές και καταιγίδες που θυμίζουν Οκτώβριο, θα συνεχιστεί το επόμενο τριήμερο, αναστατώνοντας την ήρεμη –κατά κανόνα- καλλιεργητική περίοδο.

Την Τρίτη αναμένονται, κυρίως από το απόγευμα και μετά και από τα δυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πρόσκαιρες κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, πρώτα στο Ιόνιο, που θα επεκταθούν σε Ήπειρο, δυτική Μακεδονία, δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και ίσως για λίγο στην κεντρική Μακεδονία. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη στην κεντρική και βόρεια Εύβοια και στις Σποράδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά ο ουρανός θα είναι αίθριος, αργότερα όμως θα συννεφιάσει, με πρόσκαιρες μπόρες στα βουνά της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 30 βαθμούς και νοτιότερα από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι, εντάσεως το πρωί 3 με 4 μποφόρ, που το απόγευμα θα γυρίσουν σε βοριάδες, με ένταση 4 με 5 μποφόρ. 

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η πτήση της 2ης γενεάς του εντόμου της καρπόκαψας.  Οι παραγωγοί θα πρέπει καταρχάς να παρακολουθούν τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει στους καρυδεώνες τους, δεδομένου ότι υπάρχουν και περιπτώσεις μηδενικών συλλήψεων.  Επίσης, συνιστά τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, ιδιαίτερα στους αγρούς με ιστορικό προσβολών και όπου οι παραγωγοί δεν έχουν τοποθετήσει δικές τους φερομονικές παγίδες.

Το Περιφερειακό Κέντρο, σε περίπτωση συλλήψεων ή προσβολής, συνιστά να γίνει άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Ο χρόνος επέμβασης εξαρτάται από τον τρόπο δράσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος. Η επανάληψη του ψεκασμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των προσβολών, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε και τις καιρικές συνθήκες. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ