Πολιτική

15 Ιουλίου 2019 18:29

Μεταναστευτικό: Φύλαξη συνόρων και αλλαγές στο άσυλο

Διάβασέ μου το...

Οι έξι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, όπως ιεραρχήθηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Μεταναστευτικό: Φύλαξη συνόρων και αλλαγές στο άσυλο
-

Η φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου αλλά και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες, είναι μερικές από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Τα μέτρα που θα ληφθούν αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου  συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιώτακης.

Στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Αβραμόπουλος: θα τηρηθεί καλύτερα η γραμμή της ΕΕ για το Προσφυγικό

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΞΙΜΟΥ

«Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαιώσεις πως η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συνεχής. «Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον. Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

Κουμουτσάκος: Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό

 «Το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη», δήλωσε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ζητάμε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχω επεξεργαστεί και θα καταθέσω ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ