Υγεία - Περιβάλλον

16 Ιουλίου 2019 17:07

Μητσοτάκης: προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού όπου υπάρχει άμεση ανάγκη

Διάβασέ μου το...

Σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την ανακούφιση των ασθενών.

Μητσοτάκης: προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού όπου υπάρχει άμεση ανάγκη
-

Στις άμεσες δράσεις στον κρίσιμο κλάδο της δημόσιας Υγείας με σκοπό πάντα την ανακούφιση των ασθενών, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, και ευχήθηκε καλή δουλειά σε όλους τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών και κυρίως των καρκινοπαθών, που μερικές φορές φθάνει σε μήνες, καθώς και για τη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον. Επίσης αναφέρθηκε στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη και άμεση ανάγκη. Έδωσε δε διαβεβαιώσεις ότι το σύστημα Υγείας θα έχει σύντομα τον ικανό αριθμό νοσηλευτών για να καλύψουν καίρια κενά όπως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στις εξής ενέργειες:

  1. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες σχετίζονται με τις προκηρύξεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, και να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών.
  2. Να ξεκινήσει άμεσα η νέα διαδικασία απόκτησης ειδικότητας μέσα στα νοσοκομεία για τους απόφοιτους των νοσηλευτικών σχολών, προκειμένου κάθε χρόνο περίπου 1.500 επιπλέον νοσηλευτές να είναι επίσης διαθέσιμοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
  3. Να εξασφαλιστεί το ταχύτερον η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και ιδίως των ασθενών βαρέων παθήσεων που κάνουν θεραπεία στο σπίτι. Να υλοποιηθεί δηλαδή η δέσμευση της κυβέρνησης προκειμένου τα φάρμακα να αποστέλλονται στο φαρμακείο της γειτονιάς των ασθενών, ενώ για όσους χρειάζονται θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές να αποστέλλονται απευθείας εκεί για να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις ουρές.
  4. Να ελαχιστοποιηθεί η αναμονή για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας τους, μέσω της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού και της επέκτασης της σύμβασης με ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον κλίνες.
  5. Να εφαρμοσθεί αμέσως και πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεσμεύεται για μία τολμηρή καινοτόμα πολιτική πρόληψης και στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να μην σπεύδουν οι πολίτες στα νοσοκομεία με το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Κλείνοντας είπε ότι «Θέλω να μεταφέρω την εμπιστοσύνη μου σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Καταβάλλουν συχνά μία υπεράνθρωπη προσπάθεια. Τους χρειαζόμαστε μαζί μας σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε. Ετοιμάζουμε ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον προς όφελος πάντα των πολιτών».

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την επίσκεψή του που, όπως ανέφερε, δείχνει την μέριμνα της νέας Κυβέρνησης για τον άνθρωπο. Το Υπουργείο Υγείας ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες, ανέφερε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να το μετατρέψουμε από Υπουργείο της απόγνωσης σε Υπουργείο της ελπίδας». Τέλος, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα αλλά και για τις δυνατότητες που υπάρχουν που είναι ανάλογες.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Πρωθυπουργός έφθασε ακριβώς στη 1:00 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας, όπως είχε κάνει και με τα άλλα δύο Υπουργεία που έχει επισκεφθεί. Τον υποδέχθηκε έξω από την είσοδο, στα σκαλιά ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης. Στο εσωτερικό περίμεναν εργαζόμενοι που τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και ευχές. Στη συνέχεια ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο στο γραφείο του κ. Κικίλια όπου και έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, που τον συνόδευε από το Μέγαρο Μαξίμου και του Στέλιου Πέτσα που είχε φθάσει νωρίτερα και τον περίμενε.

Ανδρέας Ξανθός

Ξανθός: ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στα Υπουργεία, χωρίς ατζέντα και, κυρίως, χωρίς επίγνωση της πραγματικότητας», αναφέρει ο δήλωσή του ο πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει, ο Πρωθυπουργός «αναγκάζεται να κάνει γενικόλογες δηλώσεις που απλώς τον εκθέτουν, επειδή το πρόγραμμα, που έχει παρουσιάσει η ΝΔ στον τομέα της Υγείας είναι μια έκθεση ιδεών χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης».

Μεταξύ άλλων, σημειώνει επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να μιλήσει για “καμένη γη” ή για “διάλυση” στην Υγεία. Γιατί ξέρει καλά ότι το αφήγημα αυτό δεν πείθει κανένα». Αναφέρει ότι «ο θιασώτης του “λιγότερου Κράτους” και της αγοράς υπηρεσιών Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ και ότι η “Υγεία θα κάνει άλμα στο μέλλον”» και καταλήγει ότι «η ποιοτική δημόσια Υγεία απαιτεί ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όχι νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ