Πολιτική

17 Ιουλίου 2019 08:44

Πρεμιέρα για την νέα Βουλή με την ορκωμοσία

Διάβασέ μου το...

Σήμερα ορκίζεται η νέα Βουλή. Τα κόμματα, οι έδρες και τα... "πρωτάκια".

Πρεμιέρα για την νέα Βουλή με την ορκωμοσία
-

Στις 11 το πρωί, συγκαλείται η Θ΄ Αναθεωρητική Βουλή- Α΄ Σύνοδος της ΙΗ΄ Βουλευτικής Περιόδου- για την ορκωμοσία των βουλευτών.

Η σύγκληση της Βουλής γίνεται σύμφωνα με το Π.Δ. 56/2019 "Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής", το οποίο έχει προσδιορίσει την 17η Ιουλίου 2019 ως την ημέρα για την εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας βουλευτικής περιόδου.

Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.

Στους τριακόσιους της Βουλής 62 είναι γυναίκες και 238 άντρες. Το ποσοστό των γυναικών που εκλέχθηκαν παρά την αύξηση της ποσόστωσης στο 40% των ψηφοδελτίων που κατάρτισαν τα κόμματα, είναι ελαφρά αυξημένο στο 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν 18,3%, δηλαδή επτά γυναίκες λιγότερες. 

Βουλή - Ορκωμοσία

(Τα έδρανα που θα καταλάβουν τα κόμματα στην Βουλή)

Η είσοδος στη Βουλή των δύο νέων κομμάτων που συνολικά έχουν 19 βουλευτές μειώνει στην πράξη το ποσοστό της ανανέωσης, δηλαδή των νέων προσώπων που οι πολίτες επέλεξαν να σταυρώσουν από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Περίπου 80 βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είτε εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή είτε επανεξελέγησαν. Οι καθηγητές Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρήστος Ταραντίλης και Αγγελος Συρίγος θα βρεθούν για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα. Η δικηγόρος Ζωή Ράπτη, η οποία είχε και στο παρελθόν θέσει υποψηφιότητα, εξελέγη σε αυτές τις εκλογές, ενώ και έτερος δικηγόρος (και δημοσιογράφος), ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, θα καθίσει στα έδρανα της Βουλής στην πλευρά της Ν.Δ., όπως και οι πέντε νέοι βουλευτές που κέρδισαν τις αντίστοιχες μονοεδρικές για το κόμμα. Στα Γρεβενά, ο Ανδρέας Πάτσης, στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καπάτος, στη Ζάκυνθο ο Διονύσης Ακτύπης, στη Σάμο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, στη Φωκίδα ο Ιωάννης Μπουγάς. Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες. Ο Χάρης Θεοχάρης και ο Ιάσων Φωτήλας είχαν εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με το Ποτάμι και τώρα εξελέγησαν εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία. Νέος στη Βουλή αν και για περισσότερο από δύο χρόνια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όπως και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος εκλέχθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε διατελέσει υφυπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι στην προηγούμενη Βουλή, συνολικά 86 βουλευτές σε σχέση με τους 145 τον Σεπτέμβριο του 2015, ωστόσο και σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται νέα –ως προς την κοινοβουλευτική τους παρουσία– πρόσωπα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής – από το 2015 διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και στη συνέχεια κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε επίσης για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εισήλθε στη Βουλή για πρώτη φορά. Στον ίδιο τομέα εκλέχθηκε βουλευτής και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου. Πρώτη φορά βουλευτής και ο Αλέξης Χαρίτσης στη Μεσσηνία. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θάνος Μωραΐτης.

Η σημερινή διαδικασία περιγράφεται στον Κανονισμό της Βουλής.

Tην εναρκτήρια συνεδρίαση, έως και την εκλoγή τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, θα διευθύνει o πρoσωρινός πρόεδρoς, πoυ σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό θα είναι ο Β΄αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, δεδομένου ότι «καθήκοντα προσωρινού προέδρου ασκεί ένας από τoυς αντιπρoέδρoυς της Boυλής της πρoηγoύμενης βoυλευτικής περιόδoυ, κατά την τάξη της εκλoγής τoυς». Ο προσωρινός πρόεδρος θα επικουρείται από τέσσερις γραμματείς και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα καθήκoντα των γραμματέων θα ασκήσουν oι νεότερoι στην ηλικία Boυλευτές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων.

Αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βoυλευτικής περιόδoυ, ο προσωρινός πρόεδρος θα ανακοινώσει στη Boυλή τoν κατάλoγo των Boυλευτών πoυ ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με τo νόμo. O κατάλoγoς αυτός θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά και θα ενημερώνεται για κάθε μεταβoλή πoυ τυχόν επέρχεται κατά τη διάρκεια της βoυλευτικής περιόδoυ.

Στη συνέχεια, o πρoσωρινός πρόεδρoς της Βουλής θα καλέσει τoυς βoυλευτές πoυ έχoυν ανακηρυχθεί και παρευρίσκoνται στη συνεδρίαση να δώσoυν τoν oριζόμενo από τo άρθρo 59 τoυ Συντάγματoς όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Aλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος.

Aπό την oρκωμοσία τoυς oι βoυλευτές αναλαμβάνoυν την άσκηση των καθηκόντων τoυς.

Mετά την oρκωμoσία των βoυλευτών o πρoσωρινός πρόεδρoς θα καλέσει για την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 18 Ιουλίου) τoυς βoυλευτές να εκλέξoυν τoν πρόεδρo της Boυλής. Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ