Κοινωνία

17 Ιουλίου 2019 11:18 Τελευταία ενημέρωση : 17 Ιουλίου 2019 21:11

Πλημμύρες και πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία “Αντίνοος” (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Δρόμοι μετατράπηκαν σε "ποτάμια", ενώ εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στα αυτοκίνητά τους. Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική.

Πλημμύρες και πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία “Αντίνοος” (βίντεο)
-

Μεγάλα ήταν τα προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αντίνοος», με πλημμύρες, εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα και δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Στην Κόρινθο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβέστες δέχθηκαν δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από οικίες, καταστήματα και αποθήκες, ενώ εννέα άτομα εγκλωβίστηκαν από τα νερά μέσα στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής, προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, "η διεύθυνση της Πυροσβεστικής στην Κορινθία έλαβε την απόφαση να θέσει σε λειτουργία ολόκληρο τον μηχανισμό της υπηρεσίας, εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε το πέρασμα του Αντίνοου από την περιοχή. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής «λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας, με εντολή του Αρχηγού Π.Σ. κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Υπηρεσίας, με 37 οχήματα και 83 πυροσβέστες για παροχές βοήθειας.

Καταιγίδα - Κόρινθος

Συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν:

  • 12 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κορινθίας, 5 οχήματα από ΠΕ.ΠΥ.Δ Πελοποννήσου και 5 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.) με έναν αξιωματικό της 1ης ΕΜΑΚ
  • 1 πεζοπόρο τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 1 πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ καθώς και
  • 12 επιχειρησιακοί αξιωματικοί

Πραγματοποιήθηκε διάσωση 9 ατόμων από 5 ΕΙΧ οχήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Κορίνθου δέχτηκε 46 κλήσεις για άντληση υδάτων και πραγματοποιήθηκαν 20 από αυτές".

Βίντεο: ekorinthos.gr

“Χείμαρροι” οι δρόμοι στην Σκόπελο

Μετά την Κόρινθο το μέτωπο της καταιγίδας «Αντίνοος»  κινήθηκε προς την κεντρική Ελλάδα. Ιδιαίτερο ήταν το ξέσπασμα της φύσης στα νησιά των Βορείων Σποράδων, οι δρόμοι των οποίων μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τους δρόμους στη Σκόπελο που μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε ορμητικούς χειμάρρους από το πέρασμα της σφοδρής καταιγίδας.

Η μεγάλη βροχόπτωση δημιούργησε προβλήματα και στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στην Σκιάθο. Σύμφωνα με το skiathoslife.gr, υπήρχαν κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σκιάθου για δύο ξενοδοχεία που αντιμετώπιζαν πρόβλημα άντλησης υδάτων. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, όπου οχήματα της Υπηρεσίας μετέβησαν στην περιοχή για βοήθεια.

Κατασκηνωτές εγκλωβήστηκαν στην Κάρυστο 

Στιγμές αγωνίας έζησαν τα ξημερώματα δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, που έκαναν ελεύθερο κάμπινγκ στην περιοχή «Ποτάμι» ανατολικά της Καρύστου και κοντά στο χωριό Πλατανιστός, στην Εύβοια, καθώς χείμαρρος πλημμύρισε και παρέσυρε την σκηνή και το αυτοκίνητο τους. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσαν η αστυνομία, η πυροσβεστική, ενώ ξεκίνησε και 8μελης ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ από Λαμία και πεζοπόρο τμήμα για το σημείο.

Ισχυρή βροχόπτωση στην Αργολίδα 

Ναύπλιο - κακοκαιρία

Η κακοκαιρία Αντίνοος έπληξε την Αργολίδα το βράδυ της Τρίτης. Ισχυρή βροχόπτωση συνοδευόμενη από εκκωφαντικές αστραπές έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Άργους και του Ναυπλίου. Λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε γειτονιές του Ναυπλίου και στην Επαρχιακή οδό Ναυπλίου Άργους από Δαλαμανάρα ως και το ύψος της και Τίρυνθας. 

Ναύπλιο - κακοκαιρία

Ενημέρωση απο την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή που εξέδωσε η ΓΓΠΠ, "Μετά την χτεσινή επικαιροποιημένη έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ενεργοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων συνεπειών από την εκδήλωση των φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Παράλληλα εξέδωσε σχετικές ανακοινώσεις προς το κοινό συνοδευόμενες από τιςαπαραίτητες οδηγίες αυτοπροστασίας.  

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οποία αποφασίστηκε η εκ νέου ενεργοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων, στις περιοχές όπου αυτά αναμένονταν να εκδηλωθούν.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές, οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο βρίσκονται στο νομό Κορινθίας, στη νότια Εύβοια και στις Σποράδες. Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), με 37 οχήματα και 83 πυροσβέστες για παροχές βοήθειας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και διασώσεις 9 ατόμων από 5 επιβατικά ΙΧ οχήματα, τα οποία  μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Επιπλέον, στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου Ευβοίας, το ΠΣ κινητοποιήθηκε με 16 πυροσβέστες, 8 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 6 άτομα με μία σωστική λέμβο της 7ης ΕΜΑΚ.

Στις παραπάνω επιχειρήσεις συνέδραμαν ουσιαστικά οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας των οικείων Δήμων και Περιφερειών με μηχανήματα και προσωπικό, καθώς και οι τοπικές αστυνομικές Αρχές. Περαιτέρω και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) παρέμενε σε ετοιμότητα σε περίπτωση ανάγκης συνδρομής.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά τραυματισμών, ενώ ο μηχανισμός θα παραμείνει σε αυξημένη ετοιμότητα μέχρι και το πέρας των έκτακτων καιρικών φαινομένων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ