Υγεία - Περιβάλλον

17 Ιουλίου 2019 12:37 Τελευταία ενημέρωση : 17 Ιουλίου 2019 16:35

Θρίλερ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας: πέθανε Ιταλίδα με “συμπτώματα Έμπολα”

Διάβασέ μου το...

Προληπτική αγωγή έλαβαν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της, στο νησί που έκανε διακοπές. Τι ξεκαθιαρίζει ο ΕΟΔΥ, μιλώντας για "fake news".

Θρίλερ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας: πέθανε Ιταλίδα με “συμπτώματα Έμπολα”
-

Θετικές σε μηνιγγιτιδόκοκκο ήταν τελικά οι εξετάσεις που διενήργησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ (πρ. ΚΕΕΛΠΝΟ) στα δείγματα που έστειλαν οι γιατροί από το νοσοκομείο Νίκαιας. Η 17χρονη κοπέλα κατέληξε από κεραυνοβόλο μορφή μηνιγγίτιδας, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μίλησε στο iatropedia.gr: «Δεν το διαχειριστήκαμε από την αρχή ως περιστατικό ‘Εμπολα, γιατί το παιδί δεν είχε ιστορικό επαφής με τη χώρα που ενδημεί ο ‘Εμπολα. Τα μέτρα που ζητήσαμε εμείς να λάβει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας ήταν μέτρα για μηνιγγίτιδα. Δεν ξέρω γιατί βγήκε αυτό το «fake news», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφερόταν ότι ρόκειται για περιστατικό που αφορά γυναίκα αλλοδαπής εθνικότητας με κλινική εικόνα σηπτικού σοκ η οποία και κατέληξε. Το επιδημιολογικό ιστορικό του εν λόγω περιστατικού δεν είναι συμβατό με τη νόσο Έμπολα. Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι σε εξέλιξη".

Ο συναγερμός είχε σημάνει στις στις υγειονομικές υπηρεσίες μετά από την εμφάνιση περιστατικού με θύμα την 17χρονη Ιταλίδα, η οποία μεταφέρθηκε εκτάκτως από τη Νάξο στην Αθήνα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, έχοντας υψηλό πυρετό και αιμορραγία. Η κόρη των Ιταλών, που παραθέριζαν τις τελευταίες ημέρες στη Νάξο, εισήχθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες κατέληξε.

"Η διακομιδή έγινε με συνθήκες κατεπείγοντος περιστατικού, ύποπτου για ιό Έμπολα ή παρεμφερούς μολυσματικού ιού", σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΟΕΔΗΝ απο γιατρούς του ΕΚΑΒ. Αμέσως ενημερώθηκαν οι λοιμωξιολόγοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) οι οποίοι άρχισαν να διερευνούν αν πρόκειται για μόλυνση με ιό, περισσότερο… γνώριμο οπως της μηνιγγίτιδας ή σπανιότερο όπως εκείνος του ιού Έμπολα, που βρίσκεται στο προσκήνιο του μολυσματικού χάρτη και παλι λόγω κρουσμάτων σε χώρες της Αφρικής.

Οι γιατροί που αντιμετώπισαν το περιστατικό στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ο διοικητής του νοσοκομείου Ευθύμιος Γεωργόπουλος και με τους οποίους επικοινώνησε το iatropedia.gr απο το μεσημέρι της Τετάρτης διέψευδαν την εκδοχή του Έμπολα και συνιστούσαν ψυχραιμία μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα.