Καιρός

17 Ιουλίου 2019 17:24

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Σταδιακά υποχωρούν οι μπόρες, δίνοντας περισσότερο «χώρο» στον ήλιο και την ζέστη. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Μετά την αποχώρηση του φθινοπωρινού «Αντίνοου», οι βροχές και οι μπόρες ανηφορίζουν τις επόμενες ημέρες στα βουνά, δίνοντας χώρο στο καλοκαίρι να επιστρέψει μετ' εμποδίων και στους καλλιεργητές να ανασυνταχθούν, μετά τις αβαρίες των καλλιεργειών από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Την  Πέμπτη αναμένονται πρωινές βροχές στην Κρήτη, με βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει, με τοπικές μπόρες, κυρίως στα βουνά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 32 βαθμούς και νοτιότερα από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, 3 με 4 μποφόρ, στα πελάγη 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 18/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, διαπιστώθηκε ότι η πτήση της 3ης γενεάς της καρπόκαψας ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και συνεχίζεται με ανοδική πορεία στις καλλιέργειες μηλιάς της περιοχής. Η περίοδος αυτή είναι η πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση της καρπόκαψας.  Η πορεία των συλλήψεών της είναι ενδεικτική για την πορεία εξέλιξης του εντόμου για μία ευρεία περιοχή. Επειδή όμως, υπάρχει πιθανότητα διαφοροποίησης μεταξύ των  κτημάτων μίας περιοχής καλό είναι οι παραγωγοί να παρακολουθούν την εμφάνιση της καρπόκαψας στα κτήματά τους, με σκοπό τη καλύτερη εκτίμηση της αναγκαιότητας του ψεκασμού.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνει ψεκασμός άμεσα, με τη χρήση κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων  και επανάληψη του ψεκασμού μετά από 10 -12 ημέρες περίπου.  Οι επόμενοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με σκευάσματα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης. Η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους απαραίτητους ψεκασμούς με βάση την παρακολούθηση του εντόμου. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ